Esbri arrangör för internationell konferens om kvinnors företagande – policy i fokus

Redaktionen
DELA
Världens främsta konferens om kvinnors entreprenörskap gick i år av stapeln i centrala Stockholm. Foto: Johannes Äng.

111 forskare och andra aktörer från 21 länder samlades i Stockholm 1-2 juni, för att presentera och diskutera den senaste forskningen med fokus på kvinnors företagande.

Den numera årliga forskarkonferens Diana International Research Conference (DIRC) var tillbaka i Stockholm i helgen, med Esbri och Babson College som arrangörer.

– Fantastiskt roligt att se hur det frö som vi på Esbri sådde 2003 tillsammans med de fem grundarna av Diana-projektet har utvecklats till att räknas som en av de främsta forskarkonferenserna om entreprenörskap och den absolut främsta med fokus på kvinnors entreprenörskap, säger Esbris vd Magnus Aronsson.

Magnus Aronsson. Foto: Caisa Rasmussen.

Midsommarhelgen 2003 genomfördes den första konferensen i Stockholm i ett litet format. 21 år senare har Diana-nätverket vuxit kraftigt – då med 23 forskare från 16 länder, till idag med över 700 forskare från 47 länder.  

– Jag hade aldrig kunnat föreställa mig att det vi gjorde då skulle utvecklas till vad vi ser idag.

I år var det 166 ”abstracts” (sammanfattning av forskning som forskare presenterar på konferensen, reds anm) som skickades in för bedömning. Det är nytt rekord.

– Enligt de seniora forskare som gick igenom dessa bådar kvaliteten och bredden på bidragen gott för kommande forskning på området.

Flera doktorander och relativt nydisputerade forskare deltog i konferensen. Den positiva och uppmuntrande kultur som de fem grundarna bidrog med i starten är fortfarande i allra högsta grad levande.

– Det gör att den nya generationens forskare får stöd och uppmuntran av de seniora forskarna. Så framtiden för såväl Diana-konferensen som forskningen om kvinnors entreprenörskap i stort är lovande, säger Magnus Aronsson.

Om Diana International Research Conference
Sedan starten 2003 har forskarkonferensen genomförts, förutom i Sverige (4 gånger inklusive 2024) på olika ställen runt om i världen, bland annat i Australien, Frankrike (on-line under covid-pandemin), Kanada, Irland (2 gånger), Spanien, Thailand, USA (4 gånger). År 2025 kommer den att hållas i Nya Zealand och 2026 i Sydafrika. De som grundade Diana-Projektet 1999 och som sedan tillsammans med Esbri grundade Diana International Network var de fem ledande amerikanska professorerna; Candida Brush, Nancy Carter, Elisabeth Gatewood, Patricia Greene och Myra Hart.

Diana International Research Institute vid Frank & Eileen Center for Women’s Entrepreneurial Leadership på Babson College, USA, är sedan ett antal år tillbaka hem för Diana International Research Conference.

Genomförandet av konferensen 2024 stöddes av flera universitet – Bentley University, De Paul University Driehaus College of Business och deras Coleman Entrepreneurship Centre samt Women in Entrepreneurship Institute, Nord University Business School, Prince Mohammad Bin Salman College och Suffolk University; ett förlag – Emerald Publishing samt Riksbankens Jubileumsfond.

Läs också:
Ett välbesökt Impact Day – ”high lights” från dagen
NY STUDIE | Företagare lika bra mammor som andra
NY STUDIE | Stora könsskillnader vid finansiering – 4 rekommendationer till beslutsfattare
HALLÅ DÄR! Candida Brush – en av grundarna till världens största forskarnätverk om kvinnors entreprenörskap
EXPERTPANEL | Det ojämställda entreprenörskapet
INTERVJU | 5 frågor till Ebba Bush om det ojämställda entreprenörskapet

190

DELA