HALLÅ DÄR! Martin Wallin – ny vd på Jönköping International Business School

Maria
 Gustafsson
DELA
Forskaren Martin Wallin är ny vd på Jönköping International Business School.
Martin Wallin. Foto: Kristianne Marøy.

Han är idag biträdande professor i innovationsledning på Chalmers och knuten till ett av världens bästa universitet, ETH Zürich.  Excellent forskning, en god arbetsmiljö och äkta småländsk ostkaka är saker han värderar högt. I augusti 2024 tillträder Martin Wallin som vd och akademisk ledare på Jönköping International Business School (JIBS).

Grattis till tjänsten! Var det självklart att tacka ja till erbjudandet?

– Tack, ja det känns riktigt bra! Som innovationsforskare ska det bli roligt att ratta en verksamhet med ett starkt fokus på innovation och entreprenörskap. Och det internationella anslaget på Jibs lockar mig – 40 procent av lärarna och forskarna är från andra länder, vilket gör skolan unik i Sverige.

– I en grupp med många olika perspektiv och erfarenheter finns en otrolig kraft om man kan enas. Jag kan se att det redan är så på Jibs, och är något jag ska förvalta.  

Enligt Esbris kartläggning ligger Jönköping university på andra plats i listan över de lärosäten som levererat flest avhandlingar inom innovations- och entreprenörskapsforskningen de senaste fyra åren. Hur ska du försvara den topplatsen?

– Jibs har ett namn utanför Sverige och är känt internationellt för sin högklassiga forskning. Men det ryktet måste vårdas hela tiden. För mig är det viktigt att satsa på excellent forskning. Så i stället för att fokusera på kvantitet ska vi satsa på riktigt bra forskning. Med det sagt vill vi förstås behålla topplatsen framöver (skratt).  

Vissa menar att den akademiska världen är väldigt konkurrensinriktad, och att det kan bidra till ett hårt klimat med låg tolerans för misslyckanden. Hur ser du på det?

– Bra fråga. För mig är det som sagt viktigt att fokusera på excellens. Men något som jag bär med mig från ETH Zürich är att excellens inte utesluter en god arbetsmiljö. Forskare ska också få misslyckas, det är grundläggande att bygga team som stöttar varandra.

– Som ledare kan jag uppmuntra en kultur där det främsta är att vi lyckas med det som är viktigt på riktigt. Inte att alltid vara klar i tid eller vinna fina priser. Den kulturen verkar redan finnas på Jibs och är något jag vill stärka och utveckla ännu mer.

Med tanke på de geopolitiska spänningar som finns nära oss och den snabba utvecklingen med artificiell intelligent – vad spår du är innovations- och entreprenörskapsforskningens nästa stora grej?

– Allt som handlar om data och tillgång till data blir allt viktigare. För du kan inte bygga en tjänsteaffär utan god tillgång till data. Idag sitter några få företag på nyckelresurser, och då blir det svårt att driva företag. På det området händer det mycket.

Förutom att arbeta, vad ser du mest fram emot med att spendera mer tid i Jönköping?

– Jag ser fram emot att hitta en riktigt bra leverantör av äkta småländsk ostkaka.

Kontakta martin.wallin@chalmers.se

244

DELA