Framtidens jobb med AI

Människor ”i allmänhet” såväl som den akademiska världen har en pessimistisk bild av vad artificiell intelligens, AI, och andra tekniska innovationer kommer att innebära för jobb och arbetsmarknaden i stort. Men kommer det verkligen att bli så illa? Det tror inte författarna av boken The Work of the Future: Building Better Jobs in an Age of Intelligent Machines.
WEBBINARIUM | Så utnyttjar du innovation i ekosystemet för att öka värdet av disruptiv teknologi


Onsdag 15 november klockan 14.00-15.00 arrangerar Esbri och Norrlandsnavet ett kostnadsfritt webbinarium på temat disruptiv teknologi.
NY FORSKNING | Så bör ni marknadsföra gröna innovationer


Varför väljer man att förflytta sig med delade elsparkcyklar? För att det är praktiskt eller miljövänligt? Eller något helt annat? Lundaforskare avslöjar motiven bakom användandet och tipsar företag hur de kan marknadsföra gröna innovationer.
”Dags för en ny innovationsmyndighet”


Ingrid Pettersson, Joakim Appelquist och Charlotte Hall föreslår, i Forskningsfinansieringsutredningen, en ny innovationsmyndighet som effektivt ska stödja forskning och innovation av högsta kvalitet. I den här texten beskriver de varför och hur det ska ske.
Gröna initiativ och kompetensförsörjning är framtiden i turistbranschen


Turism- och besöksnäringen kämpar med personalbrist i efterdyningarna av pandemin. Samtidigt ställs allt högre krav på småföretagen att jobba med gröna initiativ. Under ett webbinarium 10 oktober, arrangerat av Esbri och Norrlandnavet, berättade tre forskare vid Luleå tekniska universitet om lösningar för branschens utmaningar.
HALLÅ DÄR! Sara Wallin – ny vd för stiftelsen Chalmers tekniska högskola


Senast år 2041 ska den akademiska kvaliteten på Chalmers nå europeisk toppnivå. Sara Wallin kommer att vara en av personerna bakom det långsiktiga arbetet. I januari 2024 tillträder hon som ny vd för stiftelsen Chalmers tekniska högskola.
NY FORSKNING | Därför behöver lantbrukare identifiera sig som företagare


För att jordbrukssektorn ska lyckas ställa om till en mer klimatsmart och hållbar livsmedelsproduktion behöver lantbrukarna se över sin självbild. Det menar forskare vid Högskolan i Halmstad.
FORSKNING | Komplementärernas tuffa tillvaro


Leverantörer, kunder och konkurrenter – det är självklara och välbeforskade aktörer i innovationsekosystemet. Men nu har tidigare Norsi-doktoranden Alexandra Elena Carst studerat en doldis i sammanhanget.
NY FORSKNING | Nyhetsredaktioner i en ständig innovationsprocess


Först var det de digitala plattformarna. Och i dag är det AI som ritar om kartan för nyhetsredaktioner världen över. Forskare kan nu berätta om utmaningarna med att vara en bransch i konstant tillstånd av innovation.
BOKTIPS | Frugal innovation

Krusiduller och överkonstruktion är vanliga inslag till nya produkter och tjänster som tas fram och blir innovationer. Men tilläggen används sällan av konsumenten, utan är snarare avsedda att mata marknaden med ett ständigt flöde av ”innovationer” (tänk nya versioner av smartphones). Frugal – eller sparsam, enkel – innovation innebär ett motsatt sätt att utveckla innovationer. […]