Boktips: Etiska dilemman i entreprenörskapsutbildningen (open access)
Entreprenörskap är ett växande ämne på högskolor och universitet världen över, men med denna tillväxt uppstår också etiska dilemman. I The Ethics of Entrepreneurship Education utforskar Kyle Jensen de utmaningar som exempelvis lärare, investerare och mentorer ställs inför när de hanterar studenters entreprenörskap.
Tre röster om den kommande forsknings- och innovationspropositionen 2024
I slutet av 2024 presenteras den forsknings- och innovationsproposition som ska ligga till grund för regeringens politik inom forskning, innovation och högre utbildning kommande fyra år. Enligt regeringen kommer den att innebära den största ökningen av resurser till forskning och innovation någonsin. Men någon ny innovationsmyndighet, som Fofin-utredningen föreslog, lär det inte bli. Så, satsas det på rätt saker? Esbri frågar tre experter på området.
HALLÅ DÄR! Karin Berglund – ny professor i hållbart företagande vid Örebro universitet – ”Vill inte bli frustrerad”
Med cirka 10 år kvar i arbetslivet väljer hon att lämna Stockholms universitet. Karin Berglund längtar efter att jobba mer praktiknära tillsammans med lokalsamhället. Den 1 januari 2025 börjar hon sin professur i hållbart företagande vid Örebro universitet.
NY FORSKNING | Så funkar sociala innovationer som räddar miljön
De flesta sociala innovationer tas fram för att åtgärda sociala orättvisor eller få marginaliserade grupper in på arbetsmarknaden. Mer sällan hör vi om sociala initiativ som kommit till för att rädda miljö och klimat. Vad kännetecknar dem?
Webbinarium: Sociala innovationer för psykisk hälsa – en möjlighet för entreprenörskap på landsbygden
För att främja psykisk hälsa behöver vi utveckla nya sociala hälsoinnovationer. Genom landsbygdens entreprenörskap kan naturbaserade interventioner tillgängliggöras för alla. Vilka är då förutsättningarna och hur överkommer man hindren för utvecklingen? Välkommen på kostnadsfritt webbinarium 14 oktober klockan 14.00-15.00 som arrangeras av Esbri och Luleå tekniska universitet.
Röster om kommande forsknings- och innovationsproposition 2024: MATS BENNER ”Jag hade önskat ett fräckare grepp”
Han är sociolog och professor i forskningspolitik vid Lunds universitet. Mats Benner har tidigare varit föreståndare för Forskningspolitiska institutet och rektor för Ekonomihögskolan vid Lunds universitet.
Ministern om kommande forsknings- och innovationsproposition 2024: ”En kraftfull nivåhöjning”
I slutet av 2024 presenteras den forsknings- och innovationsproposition som ska ligga till grund för regeringens politik inom forskning, innovation och högre utbildning kommande fyra år. Vad kan vi förvänta oss? Esbri frågar ansvarig utbildningsminister Johan Pehrson.
Röster om kommande forsknings- och innovationsproposition 2024: BIRGITTA BERGVALL-KÅREBORN ”Lärosätena behöver större budget för långsiktighet”
Hon är professor i informatik och har bland annat forskat på digitala plattformar och crowdsourcing. Birgitta Bergvall-Kåreborn har jobbat inom akademin hela sin karriär – idag är hon rektor vid Luleå tekniska universitet.
Röster om kommande forsknings- och innovationsproposition 2024: EUGENIA PEREZ VICO – ”Världen blir inte nödvändigtvis bättre av mer excellens”
Eugenia Perez Vico är docent i informationsvetenskap vid Högskolan i Halmstad och expert på forskningspolitik. Hon studerar forskningens och forskares roll i samhällsomställningar, något hon även jobbat med konkret på flera myndigheter – däribland innovationsmyndigheten Vinnova.
BOKTIPS | Staten och kapitalet i samma båt
Kan näringsliv, myndigheter och samhälle tillsammans möta globala utmaningar som klimatförändringar, cybersäkerhet, sjukdomar, livsmedelsförsörjning och utbildning? I boken Venture Meets Mission argumenterar författarna för att det går.