LISTA: Mest lästa artiklar 2022

Maria
 Gustafsson
DELA
Kvinnofälla, innovationsfluff och tips inför lågkonjukturen. Nedan är de 10 mest lästa artiklarna på esbri.se under förra året.

Under 2022 publicerade vi 106 stycken populärvetenskapliga artiklar och boktips om den senaste forskningen inom entreprenörskap och innovation. Här är årets 10 mest lästa artiklar på esbri.se.

1. Mannens entreprenörskap – en kvinnofälla finansierad av staten?
Offentliga medel ska bidra till både ekonomisk tillväxt och jämställdhet. Men det verkar vara en omöjlig ekvation i entreprenörskapsvärlden. Läs mer.

2. Forskare kritisk till innovationsfluff i kommuner – ”Sätt er i förarsätet”
Kommuner vill gärna vara innovativa för att hänga med och påverka samhällsutvecklingen. Men ofta är processen abstrakt och utan tydlig riktning. Läs mer.

3. Professorns 6 tips: Så rustar du företaget inför en lågkonjunktur
Mycket talar för att Sverige närmar sig en lågkonjunktur. Hur ska man tänka som småföretagare? Vilka är de viktigaste åtgärderna inför en osäker tid? Läs mer.

4. Entreprenören på kommunen utmanar byråkraten
Entreprenöriella egenskaper är eftertraktat inom offentliga organisationer i dag. Men entreprenörerna riskerar att sätta grundläggande demokratiska värden ur spel. Läs mer.

5. Innovationer i sjukvården – så får du medarbetarna med dig
Managementinnovationer inom sjukvården haglar tätt. Men sjukvårdspersonal känner ofta ett motstånd inför initiativ långt ifrån sin verklighet. Ny forskning ger tips på hur du får medarbetarna med dig. Läs mer.

6. DEBATT | Därför ska företag satsa på vinst före tillväxt
Per Davidsson har rankats som en av världens 10 främsta entreprenörskapsforskare. Här argumenterar han för varför (alla) företag ska satsa på vinst före tillväxt. Läs mer.

7. Innovation i kommuner – så funkar det
Går det över huvud taget att jobba med innovation i en byråkratisk, regelstyrd kommun? Jadå, men på ett annat sätt än i det privata, menar en forskare som följer Kiruna kommuns innovationsarbete under stadsomvandlingen. Läs mer.

8. Psykologiforskaren: Investerare felbedömer team
Innan investerare satsar pengar på företagsteam gör de en bedömning av gruppen som helhet. Men det är en bedömning som ofta leder fel. Läs mer.

9. Konfliktfyllt när forskare och entreprenörer jobbar ihop
Forskare som vill ta sin uppfinning ut på marknaden brukar ta hjälp av erfarna entreprenörer. Men när akademiker och entreprenörer jobbar ihop uppstår ofta konflikt. Ny forskning ger tips för ett smidigt samarbete. Läs mer.

10. DEBATT: Det är ett problem att entreprenörskapet blivit en industri
Forskarna Anna Brattström, Mickaël Buffart och Karl Wennberg menar att entreprenörskap har blivit en produkt som både säljs och konsumeras. Läs mer.

848

DELA