”Mer ljus på soloföretagen”

Johan
Gustafson
DELA

Följande text publicerades även under vinjetten ”Porträttet” i ”Forskning om entreprenörskap & småföretag” (Entré) nr 4, 1999:

Dick Ramström, småföretagsforskningens fader i Sverige:

Efter fyra decennier som forskare och företagare har Dick Ramström äntligen tid över att förkovra sig på riktigt.
– Jag vill lära mig mer om det jag inte hade tid med som professor, säger denne pionjär inom svensk småföretagsforskning.

Det är tidigt eftermiddag i november och mörket smyger sig in i bemanningsföretaget Poolias personalmatsal. Här har Dick Ramström sitt kontor för dagen, vår intervju tar vid efter ett arbetsmöte om ett kommande samarbete mellan Poolia och Södertörns högskola. Som pensionär och relativt färsk bypass-patient håller han sig inte längre med några fenomenala prestationskrav, vare sig som forskare eller konsult, men arbetsglädje har han fortfarande gott om.

Tiden delas mellan bland annat Södertörns högskola, där Dick Ramström fungerar som handledare och forskningsplanerare, och Forum för Småföretagsforskning, där han ingår i forskningsprojektet kring soloföretagare tillsammans med Eva-Britt Hult och Ulrika Liljeberg.
– Det är ett aktuellt ämne. I dag går vi mot en utveckling som innebär färre fasta jobb, det finns 3 miljoner fasta anställningar i landet och en halv miljon egenföretagare, temporärt anställda, fria agenter eller nomader, vad man nu vill kalla dem. Det räcker med att titta på ett bemanningsföretag som det här för att se hur den här typen av arbetsformer växer.

Såväl Dick Ramström som projektledaren i soloföretagsgruppen, Eva-Britt Hult, kan för övrigt definieras som soloföretagare och akademiska mångsysslare. Huvudsyftet har varit att helt enkelt kartlägga denna i dagsläget ganska osynliga grupp på arbetsmarknaden, att undersöka vad de har för syn på sitt arbete, vad som motiverar dem och vad de har för syn på tillväxt av sina verksamheter.
– Den viktigaste slutsatsen i vår bok om soloföretagare som kommer i början av nästa år är just att de måste synliggöras. Det är ingen grupp det är synd om, även om man kan få det intrycket när man lyssnar på samhällsdebatten. Synen att projektjobb och soloföretagande inte är ”riktiga arbeten” måste förändras. Jag har exempelvis själv märkt av hur svårt det kan vara för egenföretagare att få banklån.

I den aktuella studien utgörs urvalet av egenföretagare i kommunerna Örebro, Nora och Karlskoga. 1200 personer tillfrågades varav ungefär två tredjedelar fanns kvar efter uteblivna svar och bortsållningar.

– 85 procent uppskattar att vara sina egna, även de som tycker att det kan vara svårt att försörja sig på det här sättet. 90 procent uppskattar friheten medan 70 procent framhåller att säkerheten är en viktig faktor för dem. Det innebär att de flesta inte ser någon motsättning mellan att arbeta som egenföretagare och att ha en trygg inkomstkälla, säger Dick Ramström.

Den kommande boken om soloföretagare blir dock mest ett avstamp inför vidare studier av förändringarna i det svenska arbetslivet. Själv ser Dick Ramström det lite som att cirkeln sluts för honom i och med projektet. När han kom till Umeå 1968 som färsk professor i företagsekonomi var det småföretagen snarare än de ”riktiga” företagen, i form av stora exportföretag, som han helst ville förstå och kartlägga. I dag har småföretagen en plats på den ekonomiska parnassen, medan ”mikroföretag” och soloföretag får stå i skymundan.

– David Birch delar ju upp de små och mellanstora företagen i ”möss” och snabbväxande ”gaseller”. Det är en lite föraktfull syn på en grupp företag som trots allt är mycket viktiga för samhället.

Mer om Dick

Namn: Dick Ramström
Ålder: 67 år
Bor: Sundbyberg, Stockholm
Bakgrund: Blev professor i företagsekonomi i Umeå 1968, och en av de första att intressera sig för småföretagens villkor. Jobbade under 80-talet främst som organisationskonsult.
Aktuell: Delar sin tid mellan Forum för Småföretagsforskning och Södertörns högskola. En bok om soloföretagare ges snart ut tillsammans med Eva-Britt Hult och Ulrika Liljeberg.———–

2817

DELA