Små IT-företag starkast

Jonas
Gustafsson
DELA

Följande text publicerades även i Entré nr 3, 2001:

Småföretag är viktiga för sysselsättningen i Sveriges IT-industri. De stora företagen har minskat antalet anställda under 1990-talet, medan de anställda i småföretagen istället har ökat.
– Det här var ett oväntat tydligt resultat i min forskning, säger Dan Johansson, som är aktuell med doktorsavhandlingen The Dynamics of Firm and Industry Growth – the Swedish Computing and Communications Industry.

Dan Johansson har studerat tillväxtens dynamik i den svenska IT-industrin. Som mått på tillväxt har han använt sig av förändringen av antalet anställda. De företag som växer snabbast har alltså visat sig vara små och nystartade företag.

– En förklaring kan vara att nya företag är mer benägna att utforska nya områden, och att litenhet ger en bättre entreprenöriell miljö än stora företag, säger filosofie doktor Dan Johansson som är verksam vid KTH i Stockholm.

I sin avhandling utgår han från teorin om den experimentellt organiserade ekonomin och kompetensblock, som säger att det i en ekonomi finns oändligt många projekt att investera i. Men eftersom investerarna aldrig har perfekt information, kan en investering ses som ett experiment. Det som avgör om ett investeringsexperiment blir lyckosamt, är de olika aktörernas kompetens.

– I den här teorin identifieras IT-industrin som väldigt central. Bland annat eftersom den påverkar hur kunskap utvecklas. Att skapa ny kunskap är viktigt för den ekonomiska tillväxten.

Ett annat resultat i Dan Johanssons forskning är att hög omsättning av företag ger snabbare ökning av sysselsättningen, och därmed bättre tillväxt. Fler nyetableringar ger en större möjlighet att hitta de vinnande koncepten. Men eftersom många investeringsexperiment misslyckas, är det också viktigt att ha en bra exit-funktion.

– Dynamiken verkar vara viktig för den ekonomiska tillväxten. Att en del företag försvinner ger plats för nya investeringar och nya experiment.

Dan Johansson menar därför att avveckling av företag inte nödvändigtvis är något negativt. Han anser att staten tidigare, ibland felaktigt, har gett stöd till stora tillbakagående industrier. I stället hade det kanske gynnat tillväxten på lång sikt om de hade avvecklats i snabbare takt. Han har också kommit fram till att privata företag växer snabbare än statliga. Och företag som inte tillhör en koncern växer snabbare än de som gör det.

– Mina resultat gäller den svenska IT-industrin, men andra forskare har kommit fram till liknande resultat vad gäller Sverige som helhet. Även utomlands ser vi samma tendenser – små och nya företag är viktiga för den ekonomiska tillväxten.

Därför är det också viktigt att bidra till att det startas nya, oberoende småföretag inom den privata sektorn. Något som Dan Johansson menar att man snarare har försvårat i Sverige.

– Vi har fört en ekonomisk politik som har missgynnat den här typen av företag. Näringsfriheten är begränsad inom en stor del av Sveriges ekonomi, den offentliga sektorn. Sedan har vi skatteregler som gynnar de stora etablerade företagen, som också ofta tillhör koncerner.

Men även om Dan Johansson anser att det fortfarande finns många hinder mot nyetableringar och företagstillväxt, menar han att mycket har förbättrats sedan 1970-talet.

– Det har skett oerhört mycket. Mentaliteten i Sverige har förändrats. Från att ha varit något som ansågs fult av många, anses företagande i dag i allmänhet som något bra. Detta reflekteras också i ett ändrat regelsystem som i dag är mindre snedvridande än tidigare.———–

1718

DELA