NY FORSKNING | Så lyckas industrin med samverkansprojekt – 5 råd på vägen

Maria
Gustafsson
DELA
Ehab Abu Sa'a vid Linköpings universitet ger sina bästa tips till industrin för att få ut det mesta av samverkan med akademin. Foto: Canva/Privat.

Industriföretag har mycket att vinna på samarbetsprojekt med universitet eller högskola. Men för framgång krävs rätt metoder.

I takt med att digitalisering, AI och klimatomställning förändrar näringslivet blir samarbeten mellan akademi och industri allt viktigare. Men många industriföretag vet inte hur de ska få ut det mesta av dessa komplexa samarbeten. En ny doktorsavhandling kastar ljus över vad som faktiskt fungerar – och varför.

– Många industriföretag förstår inte riktigt vad de får ut av samarbetet. Min forskning fokuserar därför på hur kunskap delas och tas tillvara inom och utanför dessa samarbeten – ur ett industriellt perspektiv, säger Ehab Abu Sa’a, Linköpings universitet.

Han har studerat en rad olika samverkansprojekt mellan industri och akademi i Sverige och Danmark, och identifierat flera nyckelfaktorer som är avgörande för samarbetenas framgång.

Strukturer spelar roll – men på olika sätt

En viktig insikt från avhandlingen är att olika typer av samarbetsstrukturer har varierande styrkor. Mer formella, forskningsinriktade samarbeten med fördefinierade mål och rapporteringskrav, tenderar att möjliggöra långsiktiga effekter som nya utbildningsprogram och tekniska standarder.

– De här strukturerna gör det lättare att dela systematisk kunskap mellan företag och akademi.

Å andra sidan kan mer informella och nätverksbaserade samarbeten – ofta initierade av industrins egna behov – skapa en öppenhet och tillit som främjar kunskapsdelning över branschgränser. Flera företag i avhandlingen vittnar om hur de tillsammans med aktörer från helt andra sektorer lyckats lösa gemensamma problem.

– Det visar styrkan i miljöer där konkurrens sätts åt sidan och där öppenheten för att dela även misslyckanden blir en tillgång, säger Ehab Abu Sa’a.

Kunskap som fastnar i stuprör

En av avhandlingens mest oroväckande upptäckter är att mycket av den kunskap som skapas i samarbetsprojekt mellan industri och akademi aldrig kommer till nytta internt i företagen.

– Vissa företag hade industridoktorander med spetskompetens, men deras kunskap kom aldrig företagen till nytta eftersom ingen internt hade mandat att ta tillvara den.

För att motverka detta krävs interna strukturer som säkerställer att kunskap sprids och används. Företag som lyckas har ofta styrkommittéer och genomgångar mellan avdelningar och mellanchefer med ett tydligt uppdrag att översätta forskningsresultat till affärsnytta.

En viktig pusselbit i omställningen

Avhandlingen lyfter fram samarbetsprojekt mellan industri och akademi som ett kraftfullt verktyg för att tackla dagens stora samhällsutmaningar. Men det krävs en medveten strategi för att realisera potentialen.

– Digitalisering, elektrifiering och AI är utmaningar som inget företag eller lärosäte kan hantera ensamt. Samverkan kan bli en viktig pusselbit – men vi måste först förstå hur de faktiskt fungerar i praktiken, understryker Ehab Abu Sa’a.

Praktiska råd till industrin och beslutsfattare

Behandla inte alla samarbeten likadant. Använd formella strukturer för forskning och informella strukturer för att bygga förtroende och bredd.

Satsa på individerna. Industridoktorander och innovationsledare som verkar över gränserna behöver tid, stöd och tydliga mandat.

Bygg broar inåt. Interna forum för lärande, som tvärfunktionella möten och avdelningsöverskridande workshops, är avgörande för att kunskapen inte ska gå förlorad.

Stöd nykomlingar. Mindre erfarna företag behöver ofta hjälp att komma igång – exempelvis i form av utbildning, mentorskap och stöd från forskningsinstitut.

Tänk långsiktigt. Innovation syns inte alltid direkt, men investeringar i förtroende och kunskapsekosystem betalar sig över tid.

Mer om avhandlingen
Ehab Abu Sa’a disputerar 21 maj vid Linköpings universitet med avhandlingen Leveraging Co-created Knowledge in Multi-sector University-Industry Collaboration.

Läs mer:
Helhetsgrepp krävs för innovation i tillverkningsindustrin
5 nycklar till lyckad utbildningssamverkan mellan företag och akademi
Samverkansprojekt skapar mer impact än annan forskning

27

DELA