Befolkningen i världen växer samtidigt som klimatkrisen är ett faktum. Den globala livsmedelsproduktionen måste öka med 70 procent mellan 2009 och 2050. I utvecklingsländerna krävs en fördubbling. Hur ska vi lyckas mätta fler magar samtidigt som vi minskar klimatavtrycket?
I boken The Innovation Revolution in Agriculture – A roadmap to Value Creation har redaktören Hugo Campos samlat ett gäng forskare som skriver om innovation i jordbrukssektorn. Men den här gången ur ett lite annorlunda perspektiv – värdet för investerare, användare och kunder. Hur vi gör det attraktivt att investera i innovativa hållbara jordbruksföretag är en av frågorna som diskuteras.
Boken innehåller flera exempel på hållbara livsmedelssystem världen över. Den svenska forskaren Per-Ola Ulvenblad har skrivit ett kapitel om hållbar innovation i svenska jordbrukssektorn. Långt innan hållbarhet blev ett begrepp som alla känner till, har många jordbruksföretagare drivit sin produktion på ett hållbart sätt. Inte främst i vinstsyfte, utan med intentionen att bevara jorden och företaget till kommande generationer. Boken är tillgänglig via open acess och kan laddas ner gratis.