Företagsbedömning sker i samspel

Jonas
Gustafsson
DELA

Följande text ingick även i temat fnuttFinansieringsstafettenfnutt som publicerades i Entré nr 2, 2004:

När vi fattar beslut i en fråga med osäker utgång använder vi vårt omdöme. Hur går bedömningen till och hur vet vi att den faktiskt stämmer? En avhandling om kreditbedömningar visar att vi bestämmer oss utan grund – men med fötterna på jorden.

Bedömningar gör vi i situationer där utfallet är osäkert. Det är alltså inte ett rationellt beslut som fattas på objektiva grunder. Men det är inte heller på subjektiva grunder som vi gör våra bedömningar. Det handlar i stället om en intersubjektivitet. Det menar José Bertil González Guve som har lagt fram avhandlingen Att bestämma sig utan grund. Om omdöme och övertygelse i riskkapitalinvesteringar.

– En bedömning växer fram i samspel med omgivningen. Människan är en social varelse och i vår bedömning av en situation tar vi implicit hänsyn till vad vi tror att andra kan tänka om den. För en bedömare på Industrifonden är det till exempel naturligt att ta med i beräkningen vad styrelsen kommer att tycka om bedömningen. Det här är en viktig del i en bra bedömning, säger teknologie doktor José Bertil González Guve på Indek, Kungliga tekniska högskolan.

Utifrån två undersökta projekt från Industrifonden har han resonerat kring hur den här typen av kreditbedömningar går till.

– Det är tydligt att det inte är något man kan kalkylera sig fram till. Alla vet att kalkylerna ofta slår fel, ändå är det nödvändigt att kalkylera. Men det behövs andra medel också.

Centralt i bedömningsprocessen är att man till slut hamnar i en situation där det sker ett språng. Om språnget är rationellt eller irrationellt är inte poängen, menar González Guve. Det handlar om att bedömaren strävar efter att bli övertygad om att det är ett bra eller ett dåligt projekt, och om att få övertygelsen att stämma väl överens med argumenten. Bedömaren ser helheten och tar då språnget, men språnget kan inte härledas och man bestämmer sig alltså i egentlig mening utan grund.

– Det här är inget problem, utan något vi gör dagligen i livet. Trots att vi bestämmer oss utan grund står vi med fötterna på jorden eftersom vi interagerar med andra och gör våra bedömningar i en social kontext.

Bedömning handlar alltså om att vi föreställer oss själva i de utsiktspunkter som de berörda parterna kommer att hamna i. På Industrifonden föreställer sig bedömaren de utsiktspunkter som styrelsen, vd och den som söker lånet kommer att hamna i. Vi väljer inte själva vad vi tvivlar över eller blir övertygande om.

– Ändå är det viktigt att bedömningarna kan motiveras, det är centralt för vad vi anser om vår egen och andras kompetens. Man kan få stå till svars offentligt och måste ha goda grunder för sina bedömningar. Men det betyder inte att man står på en logisk grund.

För mer info: bertil.guve@indek-kth.se———–

2816

DELA