Moget och ungdomligt forskarpris utdelat

Åse
Karlén
DELA

Följande text publicerades även i Entré nr 1, 2003:

En aktiv pionjär och två unga lovande forskare tilldelades pris under FSFs Småföretagsdagar 22-23 januari 2003. William Baumol är årets mottagare av det Internationella priset för entreprenörskaps- och småföretagsforskning. Det nyinstiftade priset till unga forskare gick till Annika Rickne och Frédéric Delmar.

Nationalekonomen William J Baumol är på många sätt en av föregångarna inom entreprenörskapsforskningen. Redan i slutet av 1960-talet började han intressera sig för entreprenörens roll i ekonomin, något han var tämligen ensam om vid den tiden. Sedan 1972 är han professor vid New York University.

I dag är Baumol 82 år gammal och fortfarande i högsta grad aktiv. För något år sedan kom boken The Free-Market Innovation Machine – Analysing the Growth Miracle of Capitalism och han arbetar för fullt med sin nästa bok. Vid sidan av forskningen lägger han en stor del av sin tid på att måla.

Det Internationella priset för entreprenörskaps- och småföretagsforskning instiftades 1996 av Forum för småföretagsforskning (FSF) tillsammans med Nutek och har sedan dess delats ut årligen. Samma organisationer instiftade i år även ett pris till yngre, lovande forskare inom entreprenörskapsområdet.

Syftet med det är att uppmuntra forskning och stimulera ny kunskap inom området entreprenörskap och småföretag. Priset tilldelas en man och en kvinna under 35 år som utmärkt sig genom sin forskning de senaste två åren. De första mottagarna blev Annika Rickne, Chalmers tekniska högskola, och Frédéric Delmar, Handelshögskolan i Stockholm.

I priskommitténs motivering kan man läsa att Rickne fick priset för att hon fnuttmed sin avhandling om nya teknologibaserade företag och industriell dynamik bland biomaterialföretag och produkter i Sverige, Ohio och Massachusetts på ett insiktsfullt sätt bidragit till förståelsen av hur dessa företag bildas och utvecklas.fnutt

I motiveringen till Delmar som pristagare framhålls hans omfattande publicering i internationella vetenskapliga tidskrifter, samt att han flera gånger fått pris för sin forskning vid Babson-konferensen. Priskommittén skriver att han fnuttgenom sin forskning på ett mycket produktivt och elegant sätt vidareutvecklat svensk entreprenörskapsforskning.fnutt———–

1275

DELA