VINNARE | Storslam för Sverige på världens största forskarkonferens

Maria
Gustafsson
DELA
Vinnare av utmärkelser på AoM Academy of Management i Chicago.
Marina Vorholzer, Lunds universitet, Mateja Andric, Handelshögskolan i Stockholm samt Mohamed Genedy och Per Davidsson vid Jönköping International Business School (JIBS), kammade alla hem eftertraktade utmärkelser vid senaste Academy of Management (AoM) i Chicago.

Över 10 000 forskare från hela världen samlades nyligen i Chicago, USA, på världens största och främsta konferens inom management – Academy of Management, AoM. Inom fältet entreprenörskap, ENT Division, fick flera svenskkopplade forskare utmärkelser.

Marina Vorholzer, Lunds universitet, fick tillsammans med sin handledare Anna Brattström priset ”Best conceptual paper”. De har studerat hur etiska dilemman formar entreprenörers beteenden. Det kan exempelvis handla om konflikten mellan att vara sanningsenlig och ”fake it until you make it”.

Vilket är ert främsta bidrag?

– Vi vill lyfta behovet av reflektion kring etik, både hos entreprenörer själva och hos stödaktörer, till exempel inkubatorer. Det är lätt att lämna etiken därhän när snabba beslut ska fattas snabbt och spännande idéer ska realiseras. Men givet vilken påverkan entreprenörer kan ha för anställda, investerare eller samhället i stort – och i ljuset av skandaler som Theranos blodtester eller Neuralinks djurförsök – menar vi att en diskussion om etik är viktig och värdefull.

Läs mer om Anna Brattströms forskning här och här.

Mateja Andric, Handelshögskolan i Stockholm, fick utmärkelsen ”NFIB Dissertation Award” för sin doktorsavhandling om hur entreprenörers och vd:ars livshändelser, så som föräldrars skilsmässa i barndomen och deras egen skilsmässa i vuxen ålder, påverkar prestationerna som entreprenörer och företagets resultat.

Vad har du kommit fram till?

– För varje livshändelse kan entreprenörens/vd:ns prioriteringar och prestationer förändras, och företagets strategiska prioriteringar och prestationer kan följaktligen också förändras.

– Stora livshändelser påverkar på kort sikt men också över mycket långa tidsperioder. Och de tenderar att ha mångfacetterade effekter på företagen, ofta både negativa och positiva på samma gång, även vid en skilsmässa. Det är därför viktigt för entreprenörer och chefer att vara förberedda på och framgångsrikt kunna hantera stora livshändelser.

Mohamed Genedy, Jönköping International Business School (JIBS), vann tillsammans med Lucia Naldi och Karin Hellerstedt kategorin ”Best Family Business Paper”. Forskningen handlar om barn till företagare och deras vilja respektive ovilja att jobba i och ta över familjeföretaget.

Berätta om några av resultaten?

– Benägenheten att engagera sig eller göra ett karriärval i familjeföretaget skiljer sig åt beroende på position i syskonskaran. De yngre syskonen tenderar i högre utsträckning att börja jobba i familjeföretaget, men det är samtidigt större sannolikhet att de lämnar företaget efter ett tag. Om de förstfödda väl börjar i företaget är chansen alltså att de stannar kvar större.

– Yngre syskon har vanligtvis lägre betyg från eftergymnasial utbildning än vad storasyskonen har. Därmed är de mindre kvalificerade på arbetsmarknaden tidigt i karriären, vilket kan vara ett skäl till att de i högre utsträckning börjar jobba i familjeföretaget. Det är dock de äldre syskonen som i högre utsträckning startar eget företag jämfört med de yngre syskonen.

Läs mer om Mohamed Genedys forskning

Per Davidsson, Jönköping International Business School (JIBS), fick utmärkelsen ”Dedication to Entrepreneurship Award” för sitt hängivna arbete inom entreprenörskapsforskningen och bidrag till utvecklingen av fältet.

Grattis till den fina utmärkelsen! Vad är du mest stolt över i din karriär inom entreprenörskapsforskningen?

– Tack! Jag är stolt över att jag haft en betydande roll i utvecklingen av Internationella Handelshögskolan i Jönköping. Och förstås inflytandet jag haft över entreprenörskapsforskningen både i Sverige och i Australien.

– Och självklart är jag stolt över min egen forskning och bredden i den. Dessutom har jag haft inflytande på entreprenörskapets praktik på policy- och företagsnivå. Det känns bra.

Läs tidigare intervju med Per Davidsson

Mer om ENT-divison och utmärkelserna

84

DELA