NY FORSKNING | Samverkan i entreprenöriella ekosystemet – så undviks onödiga spänningar

Maria
Gustafsson
DELA
Giulio Pantano disputerade nyligen vid Technical University of Denmark. Foto: Privat/Canva.

De flesta universitet världen över fungerar som innovationsmotor i det lokala sammanhanget. Det kräver samarbete med till exempel lokala företag, organisationer och individer – vilket ofta leder till olika typer av spänningar. Tidigare Norsi-doktoranden Giulio Pantano har studerat hur samarbeten mellan universitet och det lokala samhället kan fungera så smidigt som möjligt.

Grattis till disputationen! Vad har du studerat?

– Jag har studerat hur moderna entreprenöriella universitet främjar kunskapsöverföring och regionalt värdeskapande genom att engagera sina studenter och forskare i entreprenöriella aktiviteter med olika samhällsaktörer.

– Den typen av samarbeten innebär ofta spänningar eftersom de inblandade har olika och ibland motstridiga förväntningar. Därför har jag studerat hur universiteten tar hänsyn till spänningarna när de utformar samarbetsprogrammen, för att de ska bli så smidiga och effektiva som möjligt.

Vilka är de viktigaste praktiska resultaten?

– Mitt doktorandprojekt har utvecklat en flernivåanalys som kan fånga spänningarna som kan uppstå. Med utgångspunkt i att värde alltid skapas gemensamt, betonar min forskning nödvändigheten för universitetet att ta itu med de ”värdespänningar” som uppstår inom samskapandet och att skräddarsy sina värdeförslag i enlighet med detta.

– I min forskning har vi utarbetat ett ramverk för samskapande aktiviteter. Vi har använt oss av entreprenörskapsutbildningen för att dels iscensätta värdespänningar, dels lära oss hur utbildare agerar på spänningar när de utformar sina program.

– Forskningen bidrar också till förståelsen av det entreprenöriella universitetet genom att undersöka funktionalitet som en institution för värdeskapande. Forskningen visar att värdeskapande både är ett strategiskt uppdrag, och till stort värde för entreprenöriella universitet.

Var det något i din forskning som förvånade dig?

– Även om styrningsstrukturer och strategiplaner kan skilja sig åt, är det nästan alltid den akademiska chefen som ansvarar för att säkerställa effektiviteten i entreprenörssamarbeten. Rollen skiljer sig ofta från en affärsutvecklares roll.

– Styrning och strategi behöver vara en orkestreringsinsats, som är strikt korrelerad med det lokala genomförandet av samarbetet. Att vara ett entreprenöriellt universitet innebär i slutändan en förskjutning från traditionella akademiska styrningsstrukturer mot ett mer affärs- och kundorienterat synsätt. Men min forskning visar att utmaningen ligger i integrationen, inte bara i förskjutningen.

Vad har Norsi-nätverket betytt för dig under din forskarutbildning?

– Via konferenser har jag fått gedigen feedback på två av mina artiklar, och under en kurs om kvalitativa metoder fick jag möjlighet att förfina de metodologiska valen.

– Men det viktigaste bidraget är det nätverk som jag fått via Norsi. Doktorander från hela Norden och flera kända entreprenörskapsforskare har visat intresse för min forskning och gett mig värdefull feedback.

Kontakta gipan@dtu.dk

Artikeln är producerad i samarbete med Norsi.

Mer om avhandlingen och Norsi
Giulio Pantano disputerade nyligen vid Technical University of Denmark med avhandlingen Co-creation in the entrepreneurial university: unraveling systemic value tensions. Under sina doktorandstudier deltog han i forskarnätverket Nordic Research School in Innovation and Entrepreneurship (Norsi). Det är främst en forskarskola för doktorander i de nordiska länderna inom området innovation och entreprenörskap. Läs mer om Norsi.

Läs också:
5 nycklar till lyckad utbildningssamverkan mellan företag och akademi
Samverkansprojekt skapar mer impact än annan forskning

162

DELA