NCSB 2006

Jonas
Gustafsson
DELA

Följande text publicerades även i Entré nr 2, 2006:

11-13 maj genomfördes NCSB, Nordic Conference on Small Business Research 2006. Årets upplaga, som var den fjortonde i ordningen, tog plats i Stockholm och arrangerades gemensamt av Esbri och FSF.

NCSB, eller fnuttDen nordiska konferensenfnutt har, namnet till trots, vidgat sina vyer något på senare år. Temat för årets konferens var Developing Entrepreneurship and Innovation across the Nordic and Baltic Countries och deltagarna kom, förutom från Norden, även från länder som Japan, Tyskland, Frankrike, Belgien, Holland, Spanien och Estland.

Konferensens keynote-talare var fyra unga forskare från fyra olika länder. Först ut var Diamanto Politis, Lunds universitet. Presentationen, liksom hennes avhandling, handlade om entreprenöriellt lärande.

– Entreprenöriellt lärande är nödvändigt för att det ska finnas entreprenörskap i samhället. Min huvudpoäng är att vi måste se entreprenörskap som en livslång lärandeprocess som pågår både långt innan och efter själva företagsbildandet, sa Diamanto Politis, som även är en av årets mottagare av FSFs och Nuteks pris till unga forskare (se sidan 5).

– Jag tror också att vi i högre grad borde se entreprenörskap som en kollektiv process, snarare än som en enskild. En annan viktig aspekt är misslyckandet. Det är en naturlig del av lärandeprocessen och framgångsrika entreprenörer har ofta ett antal misslyckanden bakom sig.

Ulla Hytti från Åbo Handelshögskola talade om hur landet ligger inom entreprenörskapsforskningen av i dag.

– Det finns inte en teori eller en definition av entreprenörskap. Forskningen är snarare baserad på lite lösa boliner. Konsekvensen är att vi inte alltid har fått den största respekten från våra akademiska kollegor – eller de bästa tjänsterna vid universiteten, sa Ulla Hytti.

– Som ni vet har det gjorts försök att genomföra stora studier inom entreprenörskapsforskningen. Den mest kända är väl GEM – Global Entrepreneurship Monitor. Men när man ska göra stora studier har det visat sig att det är viktigt att kontextualisera. Det historiska, sociala och kulturella spelar stor roll inom entreprenörskapet. Vi måste nog inse att vi alltid kommer att hemsökas av frågorna: vad är entreprenörskap, och vem blir entreprenör?

Danmarks keynote-representant, Majbritt Rostgaard Evald, har genomfört en studie om bland annat entreprenörskap och nyföretagande inom stora och små företag – vilka likheter och skillnader finns det?

– Entreprenörskap behövs i alla typer av företag för att de ska vara konkurrenskraftiga. En skillnad är att små företag verkar ha den entreprenöriella förmågan inom företaget – de bara agerar på den – medan stora företag måste söka efter den mer aktivt, sa Majbritt Rostgaard Evald, Syddansk Universitet.

– Jag blev förvånad över att min studie visade att så många mindre danska företag engagerar sig i skapandet av nya företag. Det visar på en vilja av att satsa pengar i innovation.

Einar Rasmussen från Handelshögskolan i Bodö talade om akademiskt entreprenörskap, ett område som har fått ganska mycket uppmärksamhet på senaste tiden.

– Det här är en speciell typ av entreprenörskap. Den äger rum i en akademisk kontext och baseras på forskning från ett universitet eller en högskola, sa Einar Rasmussen.

– En intressant observation är att akademiskt entreprenörskap är väldigt individberoende. En annan aspekt är att olika system inom universitetet har olika roller och påverkar processen på olika sätt. Detta medför att det finns ett antal intressanta teoretiska och metodologiska utmaningar inom det här forskningsområdet.

Nästa upplaga av NCSB kommer att hållas 2008 i Estland, något som ytterligare visar på att konferensen håller på att vidga perspektiven.

För mer info: www.ncsb2006.se———–

1171

DELA