Lokala entreprenörer stärker danska landsbygden

Maria
Marathon Sjöberg
DELA
Energiakademiet på Samsø öppnade 2007. Det är en mötesplats för lokalbefolkning, forskare, företagare, politiker, journalister, skolbarn, turister och andra med intresse för hållbar energi. Foto: Realdania.

Följande text publicerades även i Entré nr 2, 2014:

Entreprenörer på landsbygden skapar värde, både ekonomiskt och socialt. Och de vill bidra till platsen där de lever och verkar. Det leder både till innovativa lösningar och stärkt självkänsla bland lokalbefolkningen, visar Sabine Müller i sin avhandling.

Sabine Müller är uppvuxen i en liten by i Österrike med bara 800 invånare. Där väcktes hennes engagemang för entreprenörskap och landsbygdsutveckling.

– Jag har alltid sett människor omkring mig vara entreprenöriella och kreativa med det de har. När jag fick möjlighet att doktorera inom ämnet tyckte jag att det var fantastiskt. Det här är verkligen något jag brinner för!

Med sin avhandling vill hon visa hur byar på landsbygden berikas av entreprenöriell verksamhet – bortom de traditionella sätten att mäta tillväxt. Tidigare studier har fokuserat antingen på vad platsen bidragit med till den entreprenöriella aktiviteten, eller på hur entreprenörer bidrar till lokalsamhällets tillväxt. Müller ville se hur båda dessa aspekter påverkade varandra.

– Jag ville studera hur resurserna på en plats kan användas av entreprenörer, och hur de i sin tur bedriver verksamheter som ger tillbaka något till lokalsamhället. Det kan leda till nya entreprenöriella aktiviteter som förhoppningsvis får hela regionen att växa, säger Sabine Müller.

Sabine Müller har lagt fram sin avhandling Entrepreneurship and regional development: On the interplay between agency and context vid Århus universitet. Foto: Julia Rolsted Stacey.
Hon har studerat tre fysiskt olika regioner på den danska landsbygden och intervjuat 28 entreprenörer om deras verksamheter. Müller visar att det inte går att likställa en del av landsbygden med en annan. Entreprenörer som hade sin verksamhet på mer isolerade eller avlägsna platser, längre bort från ett större samhälle, uttryckte oftare vikten av en ”tillsammans-är-vi-starkare”-attityd. De visade större engagemang för samhällets överlevnad än de entreprenörer som hade relativt nära till en stad.

Entreprenörskap förknippas ofta med ekonomisk tillväxt och fler jobb, men många av de entreprenörer som Sabine Müller har studerat bidrar till värden långt över de rent ekonomiska.

– Vi kan inte bara se på tillväxt som något som skapar arbetstillfällen. Det finns så många fler dimensioner – socialekonomiska och sociala. Entreprenörerna bidrar inom många olika områden. De gör det för att de verkligen är personligt motiverade. De har en attityd som säger: “Jag bor här, jag arbetar här och jag vill bidra med vad jag kan – det här är mitt samhälle.”

– Det finns också en delad oro för bygdens överlevnad, när folk lämnar bygden för staden. Alltså behöver alla hjälpas åt för att säkerställa att den egna bygden bibehålls eller växer.

Müller hittade 14 olika typer av värden som entreprenörerna bidrar med till lokalsamhället. Några ekonomiska värden är: Ny eller förstärkt turism, nya jobb, och att inspirera till nytt företagande. Några socialekonomiska värden är: Uppmärksamhet för regionen/platsmarknadsföring, att lyfta fram ny, lokal kunskap och nya, restaurerade, eller transformerade naturliga eller kulturella värden. Att öka självkänslan i bygden, och skapa en känsla av att höra hemma där, utgör några av de sociala värdena.

Många entreprenörer på landsbygden drivs alltså inte bara av att skapa ett ekonomiskt värde för sin egen firma, utan också av att bidra till den lokala utvecklingen och regionens tillväxt.

– Ön Samsø är i dag till 100 procent självförsörjande när det gäller energi, bland annat tack vare en man som startade ett projekt för att han ville göra ön grön. Han involverade hela samhället. Folk köpte andelar i vindkraftverk och solcellsgårdar och började odla energigröda för att producera biodiesel. Alla drog sitt strå till stacken och nu är ön energimässigt självförsörjande. Det beror på att alla bybor känner sig involverade och att de är en del av hela projektet.

Sabine Müller fann även entreprenöriella föreningar på landsbygden. Ett exempel är killarna i en förening som byggde infrastrukturen för trådlöst internet till hela sin bygd, eftersom ingen av de stora internetleverantörerna tyckte att det var tillräckligt lönsamt.

– De använde restmaterial, frigolitplattor och kablar för att tillverka antenner. Sedan frågade de traktens bönder om de fick sätta upp antennerna på deras silos för att få bra mottagning. Bönderna ville självklart bidra till att bygden fick bra internetmottagning. Hela samhället hjälptes åt för att sätta upp dessa hemgjorda antenner.

– I dag är föreningen den största leverantören av trådlöst internet i den regionen i Danmark. De gör vinst och allt återinvesteras i föreningen. Nu expanderar verksamheten och de tar teknologin vidare till Danmarks färjor, berättar Müller.

Kontakta sabm@asb.dk———

3932

DELA