”Lantbruket är en framtidsbransch”

Per
Frankelius
DELA
-

Följande text publicerades även under vinjetten ”Åsikten” i Entré nr 4, 2014:

Det talas mycket om grön innovation. Vanligtvis associeras det till miljöteknik. I engelskan känner vi igen begrepp som cleantech, greentech eller green innovation. Men det speglar bara en del av vad som borde ingå i gröna innovationer.

En lika viktig del är den gröna sektorns innovation, inte minst inom lantbruket. Men hör inte lantbruk till historien? Fredrik Reinfeldt gav under sin tid som statsminister flera tal på temat att Sverige är ett fantastiskt land som redan under 1950-talet förmådde lämna jordbrukssamhället bakom sig – för att i stället bli en industri- och senare kunskapsnation. Finansminister Anders Borg föreslog att hus och köpcentrum skulle byggas på åkermarken.

Detta, nota bene, vanliga perspektiv rimmar inte med den verkliga bilden. Lantbruk är en viktig bransch som i dag inkluderar högteknologi som för inte länge sedan var science fiction. Fjärrstyrda traktorer vars redskap kan rensa ogräs mellan sådda rader med två centimeters noggrannhet är ett exempel. Utvinning av gummi ur maskrosor ett annat.

När Sveriges nya landsbygdsminister Sven-Erik Bucht höll sitt premiärtal på mässan Elmia Lantbruk i oktober betonade han att landsbygden är viktig. Men hur lantbruksbranschen bör utvecklas berördes inte. Det kanske kan förklaras av att innovationsfrågan inte finns på landsbygdsministerns bord. Den frågan är det i stället närings- och innovationsminister Mikael Damberg som äger. Den nya regeringen lägger ner landsbygdsdepartementet och integrerar det i näringsdepartementet. Någon jordbruksminister finns inte.

I USA har man sedan 1889 ett speciellt departement för lantbruk, Department of Agriculture, och en särskild minister, Secretary of Agriculture: Tom Vilsack. I Kalifornien betraktas lantbruk som en spetsbransch, viktigare än Hollywood. Även i Italien, Storbritannien och Tyskland ses lantbruket som en spetsindustri.

Att inte lantbruket har en central roll i den svenska innovationsdiskussionen är märkligt. Det torde inte ha gått någon förbi att många andra ”finare” branscher inte längre är lika starka draglok i Sverige. Volvo PV blev kinesiskt, Ericsson lade ner mobiltelefonin i Lund, Astrazeneca minskade kraftigt i Södertälje, Pharmacia såldes till USA och Saab Automobil gick i konkurs. Ikea och H&M grundades före 1950. Nya växande framtidsföretag lyser med sin frånvaro, med några få undantag.

Vad säger att framtidsföretagen vi så väl behöver inte kan komma ur den gröna sektorn? Se på Delavals mjölkrobotar, Väderstadverkens Ipad-styrda såmaskiner eller Energifabrikens fossilfria mjöl.

Sverige står inför ett vägval: Att vara eller inte vara med i det framtida lantbrukets globala utveckling. Vid Linköpings universitet har vi startat projektet Grönovation, om innovation inom den gröna sektorn. I projektet ingår bland andra Lantmännen, 3M, SSAB, Vreta kluster och SLU. Vi har gjort vårt vägval. Vi tror att den gröna näringen både är en tillväxtmöjlighet för Sverige och ett sätt att värna framtidens naturmiljö. Vad tror du? Vill du vara med att investera i detta?

Om Per

Per Frankelius är docent i företagsekonomi, verksam vid Linköpings universitet. Hans specialområden är innovation, marknadsföring och omvärldsanalys. De senaste åren har Frankelius ägnat en hel del tid åt projektet Grönovation. Han nås på per.frankelius@liu.se———–

4862

DELA