”Jag lär av entreprenörerna”
- Publicerad: 15 jun 2010,
- 12:00 f m
- Uppdaterad: 15 jun 2010,
- 3:27 e m
Följande text publicerades även under vinjetten ”Porträttet” i Entré nr 2, 2010:
Prisade Josh Lerner vet varför policysatsningar misslyckas:
Harvardprofessorn Josh Lerner har kallats ”superstjärna inom nationalekonomin”. Samtidigt avslöjar han villigt att han en gång i tiden avböjde aktier i ett nystartat Yahoo. 26 maj mottog han 2010 års Global Award for Entrepreneurship Research i Stockholm.
Malmö, Göteborg och Lund. Seminarier, möten och prisceremoni. Professor Josh Lerner har ett hektiskt schema under sin Sverigevistelse. Dessutom vill han gärna hinna visa Stockholm för sina föräldrar som följt med för att se honom ta emot priset. Esbri fick ändå en pratstund med Lerner om entreprenörskap, riskkapital och kopplingen till innovationspolitik och tillväxt.
Josh Lerner växte upp i Chicago och gick på Yale College. Efter examen arbetade han bland annat för kongressen i Washington DC, med frågor som rörde högteknologiska företag, tekniköverföring från universiteten samt industripolitik. Den unge Josh fick upp ögonen för det som fortfarande är hans stora forskningsintresse.
– På den tiden fanns det inte så mycket kunskap inom det här området. Till stor del handlade det om att försöka möta konkurrensen från Japan, berättar Josh Lerner.
– Vi visste inte hur innovationspolicys bör utformas, eller hur privata marknadsmekanismer fungerade. Jag såg det som en stor möjlighet att lära mig mer.
Lerner började som doktorand i nationalekonomi på Harvard University. 1992 disputerade han på en avhandling som bland annat handlar om riskkapital.
– Entreprenörskap och innovationer påverkar hela samhället. Dessutom är de kul fenomen! Entreprenörer är intressanta människor som sysslar med alla möjliga grejer. Jag lär mig massor av att interagera med dem.
Länge var entreprenörskap ett understuderat ämne, anser Josh Lerner. Nu har det fått ett uppsving, och det är mycket positivt.
– Fältet har verkligen blomstrat de senaste tio åren. Unga människor, med forskningsbakgrunder inom till exempel sociologi och finansiering, har bidragit med väldigt seriösa studier.
– Det är lätt att komma över data som rör entreprenöriell finansiering, nätverk och arbetsmarknaden, och därför har vi sett mycket sådan forskning. Frågor som ”Hur får man egentligen en idé?” och ”Vad är det som entreprenören gör annorlunda jämfört med alla andra?” är svårare att komma åt, och därför inte lika flitigt studerade. Men de är oerhört viktiga.
Själv intresserar sig Josh Lerner alltså främst för hur riskkapitalmarknaden fungerar, och för hur entreprenörsvänliga miljöer ser ut. Han har inget emot statligt stöd, men menar att det ofta blir felriktat.
– I många länder har man lanserat diverse ogenomtänkta program, som går i alla riktningar. De stimulerar inte entreprenörskap, för de utgår inte från entreprenörernas behov.
– Sedan finns det andra länder som har lyckats bättre med sin innovationspolicy, och som man gör klokt i att benchmarka sig emot. Israel, Nya Zeeland, Kina och USA är några exempel.
I sin senaste bok, Boulevard of Broken Dreams, diskuterar Lerner bland annat olika fallgropar i statliga innovationsprogram. Han beskriver också framväxten av venture capital-marknaden i Silicon Valley.
– Många tror att Silicon Valley byggts upp av ett gäng företagsamma cowboys, men det stämmer inte riktigt. Offentliga medel spelade en viktig roll i början, för att få igång det tidiga riskkapitalet och nätverket runt omkring: jurister, revisorer och andra.
Genom att kratta manegen kan staten underlätta för entreprenörerna. Josh Lerner nämner skatter som ett viktigt område. Arbetskraftens rörlighet är ett annat.
– Ett exempel på detta är Fedex. Det är ett företag som varit helt beroende av att kunna anställa och avskeda, i goda respektive dåliga tider. I och med att arbetskraften varit så flexibel har de successivt kunnat bygga upp organisationen.
Lerner menar också att det måste vara tillåtet att misslyckas med sin entreprenöriella satsning. Annars är det få som vågar pröva sina vingar.
Ytterligare en av hans käpphästar är att policyskaparna måste lyssna på marknaden. Optimistiska satsningar för att skapa en ”BioValley” i Malaysia, ett högteknologiskt kluster i Bretagne och ett nytt Google i Iowa blev till dyrköpta erfarenheter. Det visade sig nämligen att det nödvändiga institutionella ramverket – och de entreprenöriella incitamenten – saknades på dessa platser.
– På många håll tycker man att det är kul och spännande att ösa ut pengar. Det ger ju positiva vibbar. Men om miljön inte är rätt blir det ingen ökad entreprenöriell aktivitet. Det spelar ingen roll hur mycket pengar man satsar.
– Riskkapital kan boosta innovationer – javisst. Men man måste vara medveten om att det inte är lätt. Och för att bygga kluster krävs massor av tålamod. Det kan ta decennier, säger Josh Lerner.
Hur var det då med Yahoo? Jo, Josh Lerner hade en student som var involverad i författandet av Yahoos första affärsplan. Lerner hjälpte till och blev erbjuden gratisaktier i utbyte. Han valde att tacka nej…
Kontakta josh@hbs.edu
Mer om Josh
Namn: Josh Lerner
Ålder: 50 år
Bakgrund: Collegeexamen från Yale 1982. Doktorerade i nationalekonomi vid Harvard University 1992. Innehar professuren Jacob H. Schiff Professor of Investment Banking vid Harvard Business School sedan 2001. Har bland annat skrivit boken Boulevard of Broken Dreams: Why Public Efforts to Boost Entrepreneurship and Venture Capital Have Failed — and What to Do About It (Princeton University Press, 2009).
Aktuell: Som årets mottagare av Global Award for Entrepreneurship Research. Priset delas ut av Entreprenörskapsforum, IFN och Tillväxtverket. Det består av 100 000 euro och statyetten ”Guds hand” av Carl Milles. Fler artiklar om Lerner och priset finns på www.esbri.se och www.e-award.org———–