Sprider forskning om innovation, entreprenörskap och småföretagande.

Sprider forskning om innovation, entreprenörskap och småföretagande

Sök

Misslyckandets dynamik

Kort om föreläsningen:

Estradvåren avslutas med en specialföreläsning om betydelsen av mindre lyckosamma innovationer. Utöver spännande forskning har du också möjlighet att ta del av en exklusiv pop up-utställning och ett mingel med dryck och tilltugg. Utställningen, som inte är öppen för allmänheten, arrangeras av Museum of Failure. Föreläsningen genomförs i samarbete mellan ESBRI, Vinnova och Museum of Failure. Observera att varken tid eller plats är de vanliga! Varmt välkommen att fira in sommaren med oss.

Cassandra Marshall kommer att ge en introduktion till ämnet, och berätta varför Vinnova – Sveriges innovationsmyndighet – väljer att lyfta fram misslyckande innovationer med hjälp av Museum of Failure.

Karl Wennberg kommer sedan att ge oss en sammanfattning av forskningsläget kring misslyckanden, både i startups och etablerade företag. Han menar att misslyckanden är en oundviklig del av entreprenöriella processer, och många framgångsrika entreprenörer framhåller att de har lärt sig mycket av tidigare floppar. Ändå förknippas misslyckande med affärsmässigt och socialt stigma. Samtidigt försöker storföretag underlätta ”experimenterande” med innovationer. Det låter bra i teorin, men i praktiken försvåras arbetet ofta av regler och finansiell styrning. Under vilka förutsättningar kan vi lära oss av våra misslyckanden?

Sist ut är Samuel West, grundare av Museum of Failure. I museet har han samlat över 80 misslyckade innovationer från hela världen. Han vill visa att majoriteten av alla innovationer misslyckas, de hamnar i byrålådan eller floppar på marknaden. West menar att det finns mycket att lära av misslyckanden men att vi behöver ha i åtanke att innovation är ”risky business”. Från scenen kommer han att guida oss genom några av museets godbitar. Vad sägs om Apples handdator Newton, Google Glass, Bics penna för kvinnohänder, eller de fettsnåla chipsen med olestra (som ger dig diarré)?

Kort om föreläsaren/föreläsarna:

Cassandra Marshall är ekonomie doktor och ansvarar för programmet Innovationsledning och organisering på Vinnova. Från tidigare arbeten inom telekomindustrin har hon en lång praktisk erfarenhet av att leda och organisera affärs- och produktutveckling.

Karl Wennberg är professor i företagsekonomi vid Linköpings universitet och knuten till Ratio. Hans forskning behandlar entreprenörskap, regional utveckling och organisering i nya och små företag. Han försöker kommunicera de teoretiska, praktiska och politiska implikationerna av sin forskning i ett stort antal artiklar, böcker, fallstudier, offentliga policydokument och genom att delta i den offentliga debatten.

Samuel West är licensierad klinisk psykolog och har doktorsexamen i organisationspsykologi. Hans forskning har fokuserat på innovation och vad organisationer kan göra för att främja ett experimenterande klimat. Han startade Museum of Failure i juni 2017 i syfte att erbjuda besökarna lärande och ett nytt sätt att tänka genom att lyfta fram misslyckade innovationer.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev!

Forskningsnyheter om innovation, entreprenörskap och småföretagande varannan vecka.

Samarbeta med Esbri

För en hållbar tillväxt och stärkt konkurrenskraft.

Mest läst

Sök

Arkiv