FORSKNINGSSTÖD: Så ska miljonerna öka kunskapen om immateriella rättigheter
- Publicerad: 17 sep 2020,
- 12:00 f m
- Uppdaterad: 17 sep 2020,
- 3:27 e m
Om två år vet vi hur och i vilken utsträckning svenska företag använder sina immateriella rättigheter – och vad det får för effekter. Marcus Holgersson, Chalmers, har fått 1,8 miljoner kronor i forskningsanslag av Handelsbankens forskningsstiftelser för att kika närmare på det.
Berätta, vad ska ni göra med pengarna?
– Grunden till att ett samhälle har ett system kring immateriella rättigheter – som patent eller varumärkesskydd – är för att gynna innovation. De är juridiska instrument för att skydda en immateriell tillgång – som en teknisk innovation eller ett varumärke. Men rättigheterna gynnar även teknikhandeln, utan skydd blir det svårt att handla med teknik.
– Vi vill undersöka hur rättigheterna används. Hur stor är användningen av systemet kring immateriella rättigheter egentligen? Skiftar användandet mellan olika typer av företag och industrier? Påverkas ett företags tillväxt eller vinst av graden av användning? Och i vilken utsträckning handlar, säljer och licensierar företag ut sina immateriella rättigheter? Det är några av frågorna vi ska undersöka.
Kan du ge ett exempel på hur en immateriell rättighet kan användas?
– För att sälja en produkt eller tjänst skyddar entreprenören den ofta med ett patent. Men ett patent kan användas på flera sätt. Startups använder det till exempel för att signalera trovärdighet gentemot riskkapitalister. Något vi vet är positivt för finansieringen. Andra skapar inte en egen produkt utan licensierar ut patentet eller använder det som ett förtroendestärkande verktyg i marknadsföringen.
– För två företag som vill arbeta tillsammans är det viktigt att tydliggöra vem som har vad innan man ingår i samarbetet. Det är också ett sätt att använda immateriella rättigheter.
Vad hoppas ni komma fram till?
– Framför allt att vi får bättre förståelse för hur rättigheterna används och vad de har för fördelar och eventuellt nackdelar. Men också om de används på ett annorlunda sätt än vad vi tror. Det kan hända att systemet behöver förändras på något sätt, till exempel att rättsprocesser kopplade till patentintrång kräver en översyn.
– Vi hoppas också kunna bidra till att företagen får en ökad förståelse för hur de kan använda olika typer av rättigheter på bästa sätt.
Kontakta marcus.holgersson@chalmers.se
Projektet heter ”Köpa, sälja eller behålla: Hur använder svenska företag sina immateriella rättigheter?” och är ett samarbetsprojekt mellan Chalmers och Uppsala universitet.———–