Drömmar och förebilder avgör sysselsättningsval
- Publicerad: 30 mar 2006,
- 12:00 f m
- Uppdaterad: 30 mar 2006,
- 9:24 e m
Följande text publicerades även i Entré nr 1, 2006:
Att bli egen företagare eller inte – det är frågan. Och det är ingen lätt fråga för de flesta människor. Valet av sysselsättning handlar om att hitta en plats i livet. Drömmar, begränsningar och förebilder är några av de saker som påverkar valet.
I norra Bohuslän var många tidigare sysselsatta inom jordbruket. Nu försörjer sig de flesta på andra sätt, bland annat på grund av det jordbrukspolitiska beslutet från 1990. Samtidigt förändrades arbetsmarknadspolitiken i Sverige och många ställdes inför valet att antingen vara arbetslösa eller starta eget. I det valet tar Ewa Larssons avhandling avstamp.
– Att starta-eget-bidraget började prioriteras och eget företagande blev ett alternativ till jobbsökande, innebar nya förväntningar på de arbetslösa. Jag ville ta reda på hur människor ser på sin försörjning och på de beslut de fattar i de här frågorna, säger Ewa Larsson, doktorand i arbetsvetenskap vid Högskolan Väst.
– Avhandlingen handlar egentligen inte om entreprenörskap, utan om vägen fram till ett entreprenörskap. Eller bort från entreprenörskap. Fokus ligger på de val som människor gör angående sin försörjning.
Lyder samhällets krav
I avhandlingen, som har fått titeln Löneanställning eller eget företagande? – Sex vuxna röster från norra Bohuslän*, har Larsson intervjuat tre kvinnor och tre män angående deras val i arbetslivet.
Fyra av intervjupersonerna har valt att driva egen verksamhet, medan två har velat göra det – men aldrig tagit steget.
Larsson har delat in intervjupersonerna i tre grupper efter vad som har styrt deras val: drömmar, intressen eller begränsningar. De fyra som driver eget företag har alla styrts av drömmar eller intressen, medan de som inte tagit steget har låtit olika begränsningar styra. Tre av de fyra som startat eget har dessutom haft tydliga förebilder i sin närhet.
De som av olika skäl har valt att inte starta företag saknar förebilder.
– De två som har styrts av begränsningar är båda kvinnor. De går själva in i de strukturer som finns och lyder samhällets krav. Det ställs ju ofta andra krav på kvinnor med barn hemma.
Viktigt val
En av kvinnorna i avhandlingen, Anna, uttryckte tydligt att hon ville starta eget. Men den starta-eget-rådgivare hon mötte på arbetsförmedlingen avrådde henne från detta. Han menade att Annas idé var vag, och att hon hade för dåligt självförtroende. Detta ledde också till att Annas man höll med rådgivaren, och det blev inget företag.
– Det här gör mig upprörd – varför ska rådgivaren ha makten att påverka om Anna ska starta företag eller inte? Rådgivarens roll bör vara att ta reda på vad den arbetslösa vill och sedan ta det så långt det går.
– Frågan om vad man ska försörja sig på är ett viktigt val. Det handlar om ekonomiska och sociala möjligheter, men även om existentiella frågor. Det handlar om att förstå människor, men också om att förstå företagandet. Om vi vill öka företagandet är det ju viktigt att förstå varför folk väljer eller inte väljer att starta företag, säger Ewa Larsson.
För mer info: ewa.larsson@hv.se
*Avhandlingen läggs fram vid Göteborgs universitet