Avknoppningar betydelsefulla för nyföretagandet

Åse
Karlén
DELA

Följande text publicerades även i Entré nr 4, 2005:

Ofta antas etablerade företag stå för stabilitet, medan nya företag bidrar med radikala innovationer. Avknoppningar skulle kunna sägas vara det bästa av två världar. Martin Wallin har granskat fenomenet.

Ett företag som knoppas av bygger på resurser från en redan etablerad verksamhet. Samtidigt drivs avknoppningen också av en innovation, många gånger en radikal sådan. I sin licentiatuppsats Managing sponsored spin-offs from large firms samlar Martin Wallin, Chalmers tekniska högskola, tre vetenskapliga artiklar på detta tema.

Wallin anser att uppdelningen i etablerade respektive nya företag är alltför statisk, och vill därför belysa företagandet som blomstrar i mellanrummet. De nya företag som han har studerat har alla knoppats av från privata företag, och moderbolaget har haft en aktiv roll i deras tillblivelse. Licentiatuppsatsens övergripande syfte är att utröna hur och varför avknoppningar sker.

Den första artikeln bygger på en fallstudie av Saabs corporate venturing-verksamhet. Wallin utvecklar bland annat en modell där moderbolagets informationsövertag gentemot externa intressenter vägs mot kostnaderna för att vidareutveckla avknoppningen. Så länge avknoppningen erbjuder ekonomisk vinning är moderbolaget villigt att satsa pengar – även om det ligger utanför dess kärnverksamhet.

I den andra artikeln diskuterar han de finansieringsvägar som nya aktiemarknader erbjuder för avknoppningarna. Den tredje och sista artikeln handlar om avknoppningarnas betydelse för den industriella dynamiken och tillväxten. En slutsats är att avknoppade företag är mycket viktiga för nyföretagandet inom den kunskapsintensiva sektorn.

För mer info: martin.wallin@chalmers.se———–

2558

DELA