Hallå där! Entreprenörskapsprofessor Anna Brattström lämnar Skåne för Skottland
- Publicerad: 21 jan 2025,
- 1:38 e m
- Uppdaterad: 21 jan 2025,
- 2:31 e m
Hon studerar de mellanmänskliga och etiska aspekterna av entreprenörskap och har byggt sin karriär på Handelshögskolan i Stockholm och Ekonomihögskolan i Lund. Nu flyttar lundabon och entreprenörskapsforskaren Anna Brattström till Skottland för en professur på det ansedda University of St Andrews.
Grattis till nya tjänsten! Vad lockade med Skottland och St Andrews?
– Det professionella och privata livet måste lira, så det är inte alltid man har möjlighet att flytta. För vår familj passar det bra nu, hela familjen tycker det känns spännande med ett familjeäventyr.
– Jobbmässigt känns det otroligt roligt. På kandidatnivå så är St Andrews utbildning i företagsekonomi högst rankad i hela Storbritannien och nu görs det en storsatsning på entreprenörskapsforskning och entreprenörskapsutbildning. Jag har hamnat i en tvärvetenskaplig forskargrupp, med bland annat psykologer, etiker och sociologer, vilket är väldigt roligt och lärorikt.
Du ska vara med att bygga upp en helt ny entreprenörskapsutbildning på St Andrews. Berätta!
– För ett drygt år sedan lanserade universitet en ny Business School genom att slå samman fakulteterna i företagsekonomi, nationalekonomi och finans. Det är en jättesatsning där entreprenörskap har en central roll, bland annat med ett helt nytt magisterprogram i ämnet.
Vad tror du själv blir ditt stora bidrag till uppbyggnaden, utbildningen och forskningen framåt?
– Min ingång i entreprenörskapsforskningen har alltid varit det mellanmänskliga. Jag tycker det är spännande hur människor kommer samman. Hur jobbar man i entreprenöriella grupper? Hur hanterar entreprenörer olika tankemönster och perspektiv? Hur bygger man en ny organisation utifrån en entreprenöriell grupp? Och hur hanterar entreprenörer de utmaningar som ofta följer av att växa snabbt? Det är frågor som kommer att vara centrala i min undervisning och forskning på St Andrews.
Berätta om din pågående forskning?
– De senaste 2-3 åren har mitt huvudfokus varit ett projekt vi kallar ”Innovationsteater i Entreprenörskapsindustrin”, finansierat av Riksbankens Jubileumsfond. Tillsammans med Mickaël Buffart och Karl Wennberg på Handelshögskolan i Stockholm och min doktorand Marina Vorholzer i Lund försöker vi förstå frågor som varför entreprenörskap blivit så hypat och konsekvenserna av den hypen.
– Vi studerar även de etiska aspekterna av entreprenörskap och innovationsteater, alltså de entreprenörskapssatsningar ser ut som ”innovation” på ytan men egentligen inte producerar särskilt många konkreta produkter eller tjänster.
Hur hänger entreprenörskap och etik ihop?
– Det är ett spännande ämne som Marina Vorholzers kommande avhandling handlar om. Ta Facebooks devis ”move fast and break things”, Schumpeters ”kreativ förstörelse” eller devisen ”fake it till you make it” som exempel. Det finns en inbyggd logik i att entreprenörskap ska utmana, bryta och förändra etablerade normer och strukturer. Det är ju å ena sidan det som gör det så värdefullt. Men det finns ju också en etisk och moralisk dimension i det.
– Vad händer om man bryter med moraliska normer och värderingar? Och hur mycket tillåter vi entreprenörer att göra saker som anses oetiska i andra sammanhang? Detta är ett relativt outforskat område som jag och Marina Vorholzer tycker är riktigt spännande, och som jag också kommer att undervisa i och forska om vid St Andrews.
Kontakta ab638@st-andrews.ac.uk
Tidigare artiklar om Anna Brattströms forskning:
DEBATT: Det är ett problem att entreprenörskapet blivit en industri
Konfliktfyllt när forskare och entreprenörer jobbar ihop
Entreprenörskapshajpen under lupp ”Det finns en stämning som lockar”
Silicon Valley vs Berlin: Stora skillnader hur du bygger nätverk