NY FORSKNING | Mjukvaruutveckling driver innovation – 3 saker att tänka på

Maria
Gustafsson
DELA
Mjukvaruutveckling internt eller externt på företag.
Anna Kusetogullari har testat sambandet mellan mjukvaruutveckling och företagsresultat. Foto: Privat/Canva.

Många företag kompletterar fysiska produkter med digitala tjänster, till exempel via appar. Vissa väljer att utveckla mjukvaran internt, andra lägger ut arbetet på leverantörer. Men vilket alternativ är bäst?

Mjukvaruutveckling har i årtionden varit en del av affärsverksamheten och en central del i den digital omställningen. I Sverige är det en tredjedel av företagen inom tillverknings- och tjänstesektorn som investerar i mjukvaruutveckling. Men vad som hittills inte varit självklart är hur mycket företagen själva ska vara involverade i processen. Om de ska vara det över huvud taget.

– Det är ett viktigt strategiskt beslut att överväga noga. Och det finns för- och nackdelar med båda strategierna, säger Anna Kusetogullari, vid Blekinge tekniska högskola.

Med hjälp av enkätdata har hon i sin doktorsavhandling testat sambandet mellan mjukvaruutveckling och 4 000 svenska företags resultat. Studien undersöker också om det finns någon skillnad i resultat mellan företag som utvecklar mjukvaran internt, och dem som köper färdiga produkter av externa leverantörer.

Fördelar med olika strategier

Utveckling och underhåll av appar är tidskrävande, kostar mycket pengar och kräver god kompetens. Fördelar med intern mjukvaruutveckling är att den vanligtvis driver innovationer.

– Det gör det möjligt att skapa unika konkurrensfördelar genom skräddasydda lösningar för kunderna, som inte kan tillgodoses med standardlösningar.

Extern utveckling av mjukvara betraktas ofta som dyr. Samtidigt kan den ge vissa kostnadsfördelar, till exempel genom att man får tillgång till kompetens som inte finns inom företaget.

– Den strategin kan vara fördelaktig för företag som vill behålla sin konkurrenskraft utan att behöva göra den stora initiala investering som krävs för att sätta upp ett internt utvecklingsteam, säger Anna Kusetogullari.

Det går även att kombinera de olika strategierna, där företag anställer mjukvaruutvecklare och samtidigt involverar leverantörer.

– Fördelarna är att de interna teamen lär sig nya tekniker och metoder för att jobba med ny programvara och komplexa utvecklingsprocesser.

En investering för framtiden

Mjukvaruutveckling påverkar företags resultat på olika sätt. För det första är det viktigt för innovation eftersom den skapar nya produkter och förbättrar affärsprocesser.

– Det skapar direkt värde och konkurrensfördelar som ökar företagens innovativa potential.

För det andra är mjukvaruprodukter skalbara och saknar de fysiska och logistiska begränsningar som traditionella produkter har. Det gör att företagen lätt kan nå ut till internationella marknader.

– Ett tredje tydligt resultat är att innovativa företag oftast sköter programvaruutvecklingen internt. Men när de ska utveckla programvara som förbättrar interna processer, lägger de gärna ut arbetet på externa utvecklare.

– Trots att många menar att det är små innovativa företag som driver innovation, är det fortfarande stora företag som innoverar med mjukvara. Särskilt de inom högteknologiska och kunskapsintensiva branscher, säger Anna Kusetogullari.

Kontakta anna.kusetogullari@bth.se

3 råd till företag om hur de ska tänka kring mjukvaruutveckling

  • Det finns inget rätt eller fel när man ska välja mellan intern och extern mjukvaruutveckling. Företaget måste ta hänsyn till sina långsiktiga mål, sin innovationsförmåga och de specifika fördelar och risker som är förknippade med varje strategi.
  • Intern utveckling är dyrt initialt, men kan leda till kostnadsbesparingar på lång sikt eftersom lösningarna matchar företagets behov exakt. Extern utveckling har en lägre startkostnad men kan innebära mer kostnader för integration och anpassning.
  • Mjukvaruutveckling kräver investeringar och riskvilja. Det gör att företagen skaffar sig kunskaper som gör att de hamnar i framkant i den digitala omställningen.

Mer om avhandlingen Anna Kusetogullari disputerade nyligen vid Blekinge tekniska högskola med avhandlingen Digital Frontiers: Studying the Link Between Software Development and Firm Prospects for Innovation, Internationalization and Growth Aspiration.

31

DELA