Kritisk kreativitet

Magnus
Aronsson
DELA

Följande text publicerades även under vinjetten ”Ledaren” i Entré nr 2, 2017:

Att bryta mot normer kostar på. Men det kan betala sig i längden, och är avgörande för kreativitet och innovation. Det vet Karin Ehrnberger, som vi skriver om i det här numret. Inom sitt avhandlingsprojekt i normkritisk design har hon tagit fram en gynekologstol för män. Det fanns de som störde sig på projektet och Ehrnberger fick känna på en hel del otäckt näthat. Nu är hennes avhandling en av de mest nedladdade på KTH, helt slut i tryckt form och den har fått osedvanligt mycket uppmärksamhet i mainstream-medier.

Forskning om kvinnors entreprenörskap ansågs länge som smalt och utanför normen. Många av forskningsområdets profiler vittnar om hur de under sina karriärer fått välmenta råd om att ägna sig åt något annat. En av dem är Colette Henry, som vi porträtterar på sidorna 16–17. Hon var en av de tidiga medlemmarna i Diana International, ett nätverk som i dag inkluderar flera hundra forskare runt om i världen som intresserar sig för kvinnors entreprenörskap och innovation. Som en av initiativtagarna till Dianaprojektet bidrog vi på Esbri förhoppningsvis till att gränserna kring vad man får forska på inom entreprenörskapsfältet förflyttades en aning.

I dag pratas det om entreprenörskap med självklarhet på alla håll i samhället. När Esbri grundades för 20 år sedan förknippade de flesta ordet entreprenör med en byggherre. I den meningen har vi nog också bidragit till ett visst normbrytande inom området i stort. I centrum har vi alltid haft en tro på att forskningen om entreprenörskap, innovation och småföretagande måste göras mer tillgänglig. Och att det gynnar hela samhället.

Till hösten återkommer vi med fler föreläsningar och andra aktiviteter. Glöm inte att vår Kunskapsbank på www.esbri.se är öppen hela sommaren. Där finns i runda slängar 2 500 artiklar om entreprenörskap och snart 100 filmade föreläsningar.

Till sist: Vi söker alltid nya samarbetspartners och finansiärer till våra olika aktiviteter. Hör gärna av dig till mig om du vill engagera dig.

Trevlig sommar!———–

1775

DELA