Uppfinnare ofta goda talare

-
-
DELA

Följande text publicerades även i Entré nr 2, 1999:

Uppfinnare, innovatörer och företagare är skickliga på att argumentera för sin sak och att använda språket som mentalt verktyg för att förutse och undvika risker och problem.

Det konstaterar Pirjo Niemenmaa, psykologiska institutionen vid Stockholms universitet, i sin doktorsavhandling: Questioning the Self-Evident. A Rethorical Psychological Approach to Reflections; Judgements and justifications of Organisational Decisions.

Bakom titeln döljer sig en i Sverige helt ny disciplin: retorisk psykologi.

– Det är svårt att enkelt förklara vad retorisk psykologi är. I synnerhet eftersom jag är först i Sverige. Men mycket kortfattat uttryckt studerar retorisk psykologi hur människor använder språket som verktyg i handling, säger Pirjo Niemenmaa.

– I avhandlingen behandlar jag både teoretiska och metodologiska frågor. Den retoriska psykologins närmandesätt tillämpar jag bland annat i en studie där uppfinnare/innovatörer, företagare och rådgivare i Svenska Uppfinnareföreningen, SUF, samt bedömare hos Almis projektråd fick svara på frågan: fnuttVad anser du vara viktigast att ta med när du bedömer potentialen av nya produktidéerfnutt?

– Genom att använda retorik i analystekniken kan man konstatera att uppfinnare/innovatörer är skickliga på att mentalt förutse potentiella risker vad gäller till exempel nya lagar, patent och konkurrerande produkter, säger Pirjo Niemenmaa.

– Jag är mycket imponerad av deras påhittighet, flexibilitet och förmåga att tänka sig in i hur det kommer att bli på alla olika områden de verkar inom; marknad, produktutveckling, kommersialisering av idéer med mera, säger Pirjo Niemenmaa.

Ska du arbeta vidare med retorisk psykologi?

– Jag har fått ett stipendium och ska åka till Loughborough University i England där världens ledande forskare inom retorisk psykologi arbetar. Der ska bli mycket kul och intressant att få prata med dem som verkligen vet vad ämnet är och som kan ännu mer än jag, säger Pirjo Niemenmaa.

———–

1248

DELA