Workshop med skratt och klapp

Jonas
Gustafsson
DELA

Följande text publicerades även i Entré nr 4, 2009:

9-10 november 2009 hölls Esbris workshop för lärare i entreprenörskap på Yasuragi Hasseludden utanför Stockholm. Det var den tolfte workshopen i ordningen och den samlade drygt 40 deltagare från nordiska universitet och högskolor.

Årets workshop var faktiskt ännu mer ”workshoppig” än tidigare år. För att få upp ångan på måndagsmorgonen inleddes det hela med ett pass skrattyoga i regi av personalen på Yasuragi. En av de första ”riktiga” övningarna kallades för give-get och gick ut på att deltagarna skrev ned på lappar vad de ville lära sig under workshopen, och vad de kunde lära andra.

Exempel på ämnen som deltagarna ville lära/lära ut var: nytt kursinnehåll – som till exempel användbara böcker och filmer – nya verktyg för undervisning – som till exempel sociala medier och virtual reality – samt hur man kombinerar entreprenörskap med andra ämnen.

Några av årets inspiratörer var Tom Kosnik, professor vid Stanford University, Patricia Greene, professor vid Babson College (se även porträttet på sista sidan), och Lena Ramfelt från Esbri och Stanford University.

Det hölls också ett antal mindre gruppseminarier. Exempelvis ledde Esbris Malin Gawell ett om socialt entreprenörskap. Mats Lundqvist från Chalmers höll i ett om de nya spetsutbildningarna i entreprenörskap som regeringen beslutat om (se även Åsikten på sidan tre).

Patricia Greenes seminarium handlade om nya verktyg i klassrummet. Det besöktes även av Nina Mittjas och Linda Hilmgård från läromedelsföretaget Go Enterprise som presenterade sitt entreprenörsspel, och av Björn Paulsson från kunskapsplattformen Open Entrepreneurship.

Greene höll också i en övning som gick ut på att deltagarna gruppvis skulle illustrera sin syn på entreprenörskap och entreprenörskapsutbildning genom att rita på ett blädderblocksblad (bilden).

Workshopen avslutades dag två med ännu en övning som hölls av personalen på Yasuragi: klappmassage.

För mer info: www.esbri.se/workshop———–

1377

DELA