Doktorander nyttiggör sin forskning

Christina
Eriksson
DELA
-

Följande text publicerades även i Entré nr 4, 2009:

Andra upplagan av doktorandkursen From Research to Business (R2B) är igång. 5-8 november 2009 samlades en grupp entusiastiska doktorander från universitet i hela Sverige för den första av totalt fyra workshops.

From research to business startades av Esbri tillsammans med Vinnova hösten 2008 och vänder sig till doktorander som vill lära sig mer om kommersialisering av forskning. Ambitionen är att erbjuda dem möjlighet att under ett års tid arbeta med utvecklingen av en affärsplan kopplad till deras egen forskning.

Under året kommer de att arbeta med sina affärsidéer, tillsammans med bland andra erfarna professorer från Stanford University och London Business School. Ett viktigt inslag i kursen är att doktoranderna ska lära känna de aktörer som finns i deras lokala miljöer, och få kunskap om vad dessa kan bidra med.

På den första workshopen drillades doktoranderna i kommersialiseringskonsten under fyra intensiva dagar. De fick testa på fokuseringsövningar och positionsidentifiering, de fick försäljningstips och mycket annan inspirerande kunskap. En stor del av övningarna under kursen handlar om vikten av att skaffa kunder i ett tidigt skede av företagandet.

Doktoranderna fick även besök av några av förra årets kursdeltagare, som nätverkade och skapade kontakter med de nya R2B:arna. Bland förra årets deltagare har ett par redan startat sina företag, medan andra arbetar med att avsluta sin avhandling först.

Kursen genomförs i internatform. Varje tillfälle fokuserar på en eller flera frågeställningar, relaterade till kommersialisering och affärspotential. Förutom att de utrustas med verktyg för att skapa företag av sina forskningsidéer, bygger doktoranderna även ett omfattande nätverk. De lär känna både offentliga och privata aktörer som arbetar med kommersialisering och nyttiggörande av forskning.

För mer info: www.esbri.se/r2b———–

1411

DELA