Europé och amerikan tog priset

Åse
Karlén
DELA

För andra året i rad delas det Internationella priset för entreprenörskaps- och småföretagsforskning av två forskare: Giacomo Becattini och Charles Sabel. Det avslöjades under FSFs Småföretagsdagar. Becattini och Sabel tilldelas priset för sina forskningsinsatser inom det gemensamma intresseområdet industriella distrikt.

— Jag känner mig som Loket i Bingolotto, sa professor Hans Landström, ordförande för FSFs priskommitté, när han försökte ringa upp de båda ovetande vinnarna inför en levande publik.

Vis av erfarenhet passade Landström på att förvarna om att tekniken kunde ställa till det. I professor Becattinis fall fungerade telefonlänken, däremot rådde viss språkförbistring.

– Jag hör ingenting. Kan du vara snäll och skriva ner dina frågor och mejla dem till mig i stället, undrade Giacomo Becattini, som inte verkade förstå vad Hans Landströms gratulationer rörde sig om.

Turligt nog fanns Lena Stenberg, NUTEK, på plats och kunde rycka in som tolk. Och när Signora Stenberg tog över telefonluren och på klingande italienska förklarade att Becattini tilldelats ett prestigefyllt pris för sin forskning blev han mer tjänstvillig.

– Benissimo, grazie… what do I have to do now?

I USA fanns professor Charles Sabel med via en videolänk som fungerade till en början men sedan bröts. Publiken i Sverige kunde se en konfunderad Sabel vandra in och ut ur bild tillsammans med sina kollegor, men det ljud som hördes verkade komma från en juridikföreläsning i ett grannklassrum.

– Det är spännande med teknik. Vi kan ju hoppas på kontakt innan priset ska delas ut i april, sa Anders Lundström, vd för FSF, luttrat.

Hans Landström berättade i korthet vad priskommittén tagit fasta på när de utsett årets vinnare. Industriella distrikt är nyckelbegreppet.

– Becattini är främst i en forskargrupp av italienska ekonomer som utvecklat området industriella distrikt, främst empiriskt men även konceptuellt. Sabel har gjort begreppet känt internationellt genom att peka på de italienska exemplen.

Diskussionen kring industriella distrikt hänger samman med regional utveckling, innovationssystem och småföretagens nätverk.

– Industriella distrikt är i högsta grad policyrelevant. Det har vi i kommittén velat lyfta fram, tillsammans med Giacomo Becattini och Charles Sabel som är pionjärer på området, sa Landström.

Internationella priset för entreprenörskaps- och småföretagsforskning är instiftat av Forum för småföretagsforskning (FSF), NUTEK och Telia Företag AB. Det har delats ut årligen sedan 1996 och består av 50 000 USD samt en miniatyr av Carl Milles fnuttGuds handfnutt. Priset syftar till att öka förståelsen för de villkor under vilka småföretag verkar.

Professor Giacomo Becattini är verksam vid universitetet i Florens, Italien och professor Charles Sabel vid Columbia Law School, New York, USA. Den officiella prisutdelningen kommer att äga rum på Handelshögskolan i Stockholm 18 april 2002, under FSFs Entreprenörsvecka.

Läs mer på FSFs hemsida.——-

1594

DELA