400 gäster på Esbris 10-årskalas

Åse
Karlén
DELA

Följande text publicerades även i Entré nr 3, 2007:

Åh vilket party! 24 september 2007 firade vi att Esbri har hunnit bli 10 år. Kalaset hölls på Södra teatern i Stockholm. En proffsig moderator, elva spännande talare och fyrahundra förväntansfulla gäster bäddade för succé. Att sedan höstsolen sken ikapp med Esbris grundare Leif Lundblad skänkte evenemanget extra glans.

Först ut på scenen var moderatorn Nicklas Mattsson, till vardags chefredaktör för tidningen Entreprenör. Han presenterade en filmsnutt från invigningen av Esbri i juni 1997. Den visade hur Kungen förklarade Esbri öppnat genom att knyta samman två blå-gula band: ett från akademin, och ett från näringslivet.

I filmen figurerade också Leif Lundblad, som grundade Esbri genom en privat donation, och Magnus Aronsson, då nytillträdd vd för institutet. De blev dagens första talare, och Nicklas Mattson frågade förstås hur det hela startade.

– Jag har aldrig haft ett jobb i hela mitt liv, sa Leif Lundblad. Först startade jag eget, sedan började jag uppfinna. Jag tänkte att entreprenörskap är något vi behöver mer av i Sverige. Man måste ha rätt att både lyckas och misslyckas, och i dag har vi ett mycket mer tillåtande klimat än för bara tio år sedan.

– Jag tror att det bor entreprenörer i oss alla – hur skulle vi annars kunna utbilda oss, skaffa barn och köpa sommarstuga? Det gäller att få fler att plocka fram den inre entreprenören, och därför tog jag initiativet till Esbri, berättade Lundblad.

– När jag fick frågan om att bli vd för Esbri var det en stor utmaning. På den tiden höll jag på med forskning själv, och jag såg verkligen behovet av att få forskningsresultaten att tränga utanför den akademiska kretsen, sa Magnus Aronsson.

– Det som jag är mest stolt över är just detta: att vi genom tidningen Entré, föreläsningsserien Estrad och andra aktiviteter har kunnat föra ut forskningen till så många – även företagare, fortsatte han.

Signhild Arnegård-Hansen, ordförande för Svenskt Näringsliv och Svenska Lantchips, var nästa talare. Hon menade att förebilder är viktiga, men att det behövs mer än så om vi vill öka entreprenörskapet i Sverige.

– Med rätt förutsättningar är jag övertygad om att fler kan bli företagare. Många idéer når aldrig ut för att individen saknar självförtroende, mod eller kunskap. Därför är sådana här dagar så viktiga, sa hon.

Under festdagens första akt fick deltagarna också ta del av reflektioner från Vinnovas generaldirektör Per Eriksson, Nuteks tillförordnade generaldirektör Sune Halvarsson, näringsutskottets ordförande Karin Pilsäter och Magnus Henrekson, professor och vd för Institutet för näringslivsforskning.

Precis före kaffepausen kom en energirik överraskning i form av dansgruppen Bounce som genomförde ett fartfyllt nummer. Efter pausen fick publiken stifta närmare bekantskap med en av Bounces sju medlemmar, Jennie Widegren. Hon berättade att Bounce inte kunde ta ut en krona i lön under de första fyra åren. Widegren sammanfattade också företagandets mödor på ett sätt som nog många småföretagare kan skriva under på:

– Vi sliter jävligt hårt. Ändå är vi lyckligt lottade som får hålla på med det vi brinner för.

Under den andra akten framträdde Katarina Bonde, entreprenör och affärsängel i Sverige och USA, Anna Ekström, ordförande för Saco, Hans Stråberg, vd för Electrolux samt Jöran Hägglund, statssekreterare på näringsdepartementet. Dagens sista talare var Michael Wood, USA:s ambassadör i Sverige. Han har ett förflutet som företagare i förlagsbranschen och delade med sig av sina insikter.

– Som entreprenör måste du tro på dig själv, och inte bara acceptera ett ”nej”. Var beredd på att behöva förödmjuka dig och få många avslag, sa Wood.

Dagens största överraskning var den sista programpunkten: Esbris nya pris för entreprenörskap. Det var en oförberedd Leif Lundblad som på skakiga ben fick ta emot det allra första ”Esbri-priset – För entreprenörskap”.

För mer info: www.esbri.se———–

1542

DELA