Vem som helst kan bli entreprenör
- Publicerad: 19 nov 2004,
- 12:00 f m
- Uppdaterad: 19 nov 2004,
- 3:29 e m
Följande text publicerades även i Entré nr 3, 2004:
Entreprenör är inget man föds till. Det handlar istället om erfarenhet och om att lära sig att fatta de rätta besluten. Ibland är det rationella beslut som krävs, men ibland måste man också våga lita på sin intuition.
Att fatta rätt beslut om affärsmöjligheter är en viktig del i entreprenörskapet. I avhandlingen Entrepreneurial decision-making – Individuals, tasks and cognitions, har ekonomie doktor Veronica Gustafsson, Internationella Handelshögskolan i Jönköping, studerat hur erfarna respektive oerfarna entreprenörer går till väga i olika beslutssituationer.
De som har stor erfarenhet av att starta och driva framgångsrika företag har hon kallat fnuttexperterfnutt. De som precis har startat företag, eller går i tankarna att starta företag, är fnuttnoviserfnutt. Hon har sedan jämfört de två gruppernas olika sätt att fatta beslut om affärsmöjligheter.
Rationalitet och intuition
Veronica Gustafsson har bland annat använt sig av teoribildning från den kognitiva psykologin. Enligt den finns inget enda – bästa – sätt att fatta beslut som fungerar i alla situationer. Beslutsfattande måste anpassas till omständigheterna. I en väl strukturerad beslutssituation, där man har tillgång till bra information, är det bäst med ett rationellt beslut baserat på en utförlig analys. Men i en ostrukturerad beslutssituation med brist på information och tid, bör man istället lita på sin intuition. En analys skulle ändå inte ge något bra svar.
Alla som ingick i undersökningen fick läsa tre beskrivningar av affärsidéer, en strukturerad, en ostrukturerad och en mittemellan. Därefter fick de bedöma om de ansåg att det fanns en möjlighet att göra affärer eller inte. Gustafsson har sedan analyserat hur entreprenörernas beslutsprocesser såg ut.
Experterna gör rätt
Resultatet av hennes undersökning visar att experterna stämmer in på den kognitiva psykologins teorier kring hur beslut bör fattas, men inte noviserna. Noviserna gör en analys i alla beslutssituationer. De vågar helt enkelt inte lita till sin intuition på samma sätt som de mer erfarna entreprenörerna.
– Problemet är att noviserna inte har lärt sig att känna av situationen, de vet inte vilken beslutssituation de står inför. Det har däremot experterna. De kan därmed fatta beslut på rätt sätt i en given situation, säger Gustafsson.
Hon menar också att man kan lära sig att fatta bättre beslut om affärsmöjligheter. En person som utsätter sig för ett antal beslutssituationer och analyserar utfallet, lär sig till slut hur han eller hon bör agera i liknande situationer i framtiden.
– Man kan alltså lära sig att bli en bättre entreprenör. Det här tycker jag känns positivt och lovande. En del måste man lära sig praktiskt, men en del kan även läras ut i skolbänken. Det medför också intressanta implikationer för dem som sysslar med entreprenörskapsutbildning.
– Däremot går det inte att förklara skillnaden mellan framgångsrika och icke framgångsrika entreprenörer enbart med att de har olika sätt att fatta beslut. Även personliga egenskaper och attityder kommer in som delförklaringar, konstaterar Veronica Gustafsson.
För mer info: veronica.gustavsson@ihh.hj.se ———–