Utbildningsworkshop firar 10 år

Åse
Karlén
DELA
Hans Landström. Foto: Lasse Strandberg.

10-årsjubilerande European Entrepreneurship Education Workshop (EEEW) genomförs 22–23 april 2021. Alla är välkomna att delta i diskussionerna om lärande och policyutveckling inom entreprenörskapsutbildning.

Reflektion och framåtblickar står på schemat för årets upplaga av EEEW. Professor Hans Landström, Sten K Johnson Centre for Entrepreneurship på Lunds universitet, har varit med sedan starten 2012.

– I år är det lite extra, både för att det är 10-årsjubileum och för att vi presenterar två spännande pristagare som talare – pristagarna för såväl 2020 som 2021.

– Det är förstås tråkigt att workshopdeltagarna inte kan träffas i Lund på grund av pandemin. Men vi hoppas locka en bred publik och många deltagare nu när evenemanget blir helt digitalt, säger Hans Landström.

2012 inrättades European Entrepreneurship Education Award (EEEA) för att lyfta fram personer och organisationer som har arbetat målmedvetet för att utveckla europeiska entreprenörskapsutbildningar – i klassrummet, som forskningsfält eller i policysammanhang.

I år finns både fjolårets vinnare, professor David Rae, De Montfort University i Storbritannien, och årets vinnare, professor Slavica Singer, Josip Juraj Strossmayer University of Osijek i Kroatien, med på talarlistan.

– Jag ser fram emot att höra deras presentationer. Pristagarnas keynotes brukar sticka ut och vara riktigt tankeväckande.

Under flera år har Hans Landström haft hedersuppdraget att ringa och meddela pristagarna att det är de som har vunnit. De första åren möttes han av många frågor: ”Vad hade jag vunnit sa du? EEEA? Vad är det för pris?” Men på senare år har pristagarna haft full koll på vad det rör sig om. EEEA har blivit mer känt – och fältet mer legitimt. Det var också tanken när priset instiftades.

– På forskarkonferenser utser man ofta best papers, och forskare får priser för sina insatser. Vi ville lyfta fram betydelsen av alla de individer som engagerar sig i utbildning, genom att premiera dem som utvecklar utbildning inom entreprenörskapsområdet.

Till workshopens programpunkter hör också en diskussion om forskningsfältets utveckling och framtid, samt en policyinriktad del.

– För några år sedan pratades det mycket om entreprenörskapsutbildning på olika nivåer inom skolvärlden, inte bara inom akademin. Den diskussionen har tyvärr stagnerat. Därför ser jag fram emot att den plockas upp under workshopen, det är viktigt att lyfta tankegångarna inom policyområdet, säger Landström.

Årets upplaga av workshopen blir den sista. Efter tio år har man beslutat att i stället arbeta vidare med andra aktiviteter inom entreprenörskapsutbildningsområdet. Men priset kommer att leva vidare.

– Sten K Johnsons stiftelse har beviljat medel så att prissumman är säkrad inför framtiden. Det är vi mycket glada för, säger Hans Landström.

Anmälan till EEEW är öppen och workshopen är kostnadsfri för alla deltagare. Programmet finns på entrepreneur.lu.se

Kontakta hans.landstrom@fek.lu.se———–

866

DELA