Program för mer entreprenörskap

Jonas
Gustafsson
DELA

Följande text publicerades även i Entré nr 2, 2006:

Ett av FSFs nya forskningsområden handlar om politik och entreprenörskap. Den övergripande frågeställningen är hur det enskilda företagandet påverkar ekonomin som helhet.

Vilken ekonomisk politik kan få fart på företagandet? Frågan är en het politisk potatis, inte minst inför höstens val. Den är också en viktig beståndsdel i forskningsprogrammet Politik för småföretag, entreprenörskap och innovation, som FSF lanserade tidigare i år.

Forskningsledare för programmet är professor Maryann Feldman, University of Toronto och Pontus Braunerhjelm som innehar Leif Lundblads professur i internationell affärsverksamhet vid KTH.

– Det är viktigt att koppla ihop entreprenörskap och innovation med politik, och det ska vi försöka göra inom det här programmet. Vi kommer bland annat att studera hur entreprenörskap och det enskilda företagandet påverkar makronivån i ekonomin. Till exempel när det gäller tillväxt, sysselsättning och förnyelse, säger Pontus Braunerhjelm.

Patent är ett av de förnyelsemått som ska undersökas närmare. Hur många patent svarar de mindre företagen för? Vad händer med dessa patent och hur påverkar de ekonomin?

Hela spektret

Den första färdiga produkten från forskningsprogrammet är boken Entreprenörskap och tillväxt – kunskap, kommersialisering och tillväxt. I boken engageras olika forskare för att kartlägga forskningsläget inom området, från mikro- till makronivå.

– Det som är speciellt med boken är just att den täcker in hela spektret – från såddfinansiering till tillväxt på nationell nivå.

I ett kapitel skriver Hans Landström om tidig företagsfinansiering, och i ett annat belyser Maryann Feldman frågan om entreprenörskap, innovationer och regional utveckling.

I Braunerhjelms eget kapitel framgår att den samlade forskningen faktiskt visar att entreprenörskap och småföretagande har en viktig roll för tillväxten på nationell nivå. I det avslutande kapitlet skriver han tillsammans med Johan Wiklund om entreprenörskap och ekonomisk politik.

– Vi ger bland annat några konkreta förslag inom skatteområdet. Vi tycker att man i alla fall bör utreda det här med progressiv skatt för företag. Alltså att mindre företag betalar en lägre skatt, som sedan ökar i takt med att företaget växer. De stora företagen har helt andra möjligheter att skatteplanera och kommer ändå att ha en lägre effektiv skatt, säger Braunerhjelm.

Bioteknik i fokus

En annan studie inom ramarna för programmet kommer att fokusera på biotekniksektorn. Maryann Feldman ska tillsammans med en dansk kollega jämföra läget i Danmark och Sverige.

– Danmark har ett speciellt regelverk för att få igång den här sektorn, och de har lyckats bra. Många nya företag har skapats och även många amerikanska bioteknikföretag väljer att placera sig i Köpenhamnsområdet, säger Braunerhjelm.

Forskningsprogrammet kommer sedan att rulla vidare med att undersöka vad som verkar hämmande för företagande och vilken ekonomisk politik som skulle behövas för att få fart på utvecklingen.

– En fråga som jag har funderat en del över är om den ekonomiska politiken kan användas på ett annorlunda sätt. Kan den ekonomiska politiken varieras, och då inte bara räntan och penningpolitiken, med hänsyn till konjunktur? Vilka andra verktyg kan vi ta till när det blir en nedgång i ekonomin?

– Till exempel kanske arbetsgivaravgiften skulle kunna regleras. Vanligen studeras bara efterfrågesidan, och det är i och för sig viktigt. Men det kan även vara intressant att se mer på utbudssidan.

För mer info: pontusb@infra.kth.se———–

1379

DELA