Prestigefyllt forskarpris på 100 000 euro utdelat

Maria
Gustafsson
DELA
Professor Saras Sarasvathy, vid Darden School of Business, University of Virginia. Foto: University of Virginia.

Entreprenörskapsforskningens prestigefyllda pris, Global Award for Entrepreneurship Research 2022, tilldelas Saras Sarasvathy, professor vid Darden School of Business, University of Virginia. Hon får priset för sin banbrytande forskning om entreprenöriellt beslutsfattande och den entreprenöriella processen.

Saras Sarasvathy har under sin forskarkarriär arbetat fram den mycket välkända entreprenörskapsmetoden effectuation. Den handlar kortfattat om att ta beslut utan att försöka förutsäga framtiden med marknadsundersökningar eller prognoser. Entreprenörer som använder effectuation som beslutsmetod försöker kontrollera framtiden utan att förutse den. Det gör man bland annat genom att prova sig fram med små steg för att veta vad som är bra idé. Samskapandet är en viktig beståndsdel i det.

– Samarbeta med andra som du själv har valt ut, och som verkligen vill förverkliga idéer. Samarbetet behöver inte ha en vision, börja i stället agera i små steg som ni bygger vidare på, sa Saras Sarasvathy på ett Esbri-webbinarium 2020.

Metoden har sträckt sig långt utanför entreprenörskapsforskningen, till fält som marknadsföring, strategi och internationellt företagande. Priskommittén formulerar Saras Sarasvathys främsta bidrag så här:

• Att ge praktiserande entreprenörer ett perspektiv som speglar och belyser deras erfarenheter. Samtidigt har hon gett forskarvärlden ett nytt verktyg för att förklara och undervisa om entreprenörskap.

• Skapandet av en lång och väletablerad ström av forskning kring beslutsfattande med tydlig egenart. I det sammanhanget handlar det för entreprenören om att kontrollera, snarare än att förutse, framtiden och dess osäkra mål i skapandet av nya affärer.

Global Award for Entrepreneurship Research 2022 delas ut vid en prisceremoni 25 maj i Stockholm.

God Esbri-vän

Professor Saras Sarasvathy är en god vän till Esbri sedan länge. Hon höll sin första Estrad-föreläsning om effectuation på Esbri 2006, och den senaste 2020. Esbri har skrivit flera artiklar om hennes forskning. Läs bland annat:

Världen inte mer osäker i dag än tidigare

Lär för en osäker framtid

”Vilken idiot som helst kan bli entreprenör”

”Entreprenörskap är en metod för att lösa problem”

Referat från föreläsningen 2006

Boktips Effectuation: Elements of Entrepreneurial Expertise

Mer om priset
Global Award for Entrepreneurship Research har delats ut sedan 1996 och består av statyetten Guds hand av Carl Milles och 100 000 euro. Prisets grundare är Entreprenörskapsforum, Institutet för näringslivsforskning är medgrundare och Vinnova är medfinansiär. Donator är Lars Becksell. Läs mer om priset på www.e-award.org.———–

991

DELA