Nya nyttiggörare examineras
- Publicerad: 15 okt 2014,
- 12:00 f m
- Uppdaterad: 15 okt 2014,
- 3:26 e m
Följande text publicerades även under vinjetten ”Esbrinytt” i Entré nr 3, 2014:
I mitten av september hölls den sista workshopen på årets upplaga av forskarkursen R2B. Syftet med kursen är att lära ut nyttiggörande till doktorander och nyblivna forskare.
”From Research to Business: Business” (R2B) arrangeras av Esbri i samarbete med Vinnova. Kursen riktar sig till både doktorander och så kallade postdoks, disputerade forskare i början av sin karriär. Den motsvarar 15 poäng i det europeiska systemet.
Årets kull började kursen hösten 2013. Sedan dess har de haft fyra flerdagars workshops. Däremellan arbetar deltagarna med sina projekt, ofta baserade på deras egen forskning. Huvudlärare på kursen är Lena Ramfelt. Studenterna har också haft gästlärare från bland annat Stanford University och London Business School. En annan uppskattad del är mötena med erfarna entreprenörer och investerare under kursens gång.
Tanken är inte att alla kursdeltagare nu ska åka hem och starta företag. Lika viktigt är det att de unga forskarna får pröva att tänka i de här banorna – att se olika vägar som forskning kan nyttiggöras på. Förhoppningen är sedan att tankarna sprids vidare till forskarkollegor, studenter och andra.
– Jag fick möjlighet att fundera på många aspekter av min affärsidé som jag inte alls hade tänkt på innan. Det var också fantastiskt att träffa och brainstorma med entreprenörer, advokater, akademiker och de andra kursdeldagarna.
– Det är en jättebra övning att få höra olika åsikter om sin idé, och vända och vrida på den ur olika perspektiv. Även att höra alla andra deltagare berätta om sina idéer var intressant, det breddar verkligen synen på entreprenörskap, säger kursdeltagaren Marcin Kierczak.
Till vardags forskar han inom genetikområdet vid Uppsala universitet. Hans projekt på R2B har gått ut på att utveckla en crowdfundingplattform för kommersialisering av forskningsidéer.
– Nästa steg är att bli globala. Just nu går vi igenom de lagliga aspekterna av att crowdfunda forskning. Samtidigt utvecklar vi den tekniska plattformen och för diskussioner med potentiella partners.
För mer info och uppdateringar om nästa kursomgång, mejla magnus.aronsson@esbri.se———–