NY FORSKNING | Så funkar sociala innovationer som räddar miljön

Maria
Gustafsson
DELA
Ett företag i Västerbotten satsar på att hyra ut lådcyklar för att få fler att lämna bilen hemma. Det är ett socialt initiativ som forskare vid Handelshögskolan i Umeå universitet har studerat. Foto: Canva.

De flesta sociala innovationer tas fram för att åtgärda sociala orättvisor eller få marginaliserade grupper in på arbetsmarknaden. Mer sällan hör vi om sociala initiativ som kommit till för att rädda miljö och klimat. Vad kännetecknar dem?

– Människorna bakom initiativen har gemensamt att de vill lösa en samhällsutmaning, och på djupet ändra människors beteende när det kommer till specifika områden, säger Lucas Haskell, Handelshögskolan vid Umeå universitet.

Han har i sin doktorsavhandling studerat hur aktörer som skapar sociala initiativ, för att främja miljömässig hållbarhet, gör det genom att ändra människors beteende (beteendeförändringen blir en social innovation, reds anm).

Erbjuder främst tjänster

I studien ingår sociala initiativ bland annat inom second hand-marknaden och mobilitets- och transportsektorn. Ett av de studerade företagen som finns i Västerbotten vill minska människors bilåkande och löser detta genom att hyra ut lådcyklar via en delningstjänst.

– Det har gjort att många kör barnen till förskolan i lådcykel i stället för att ta bilen dit. Ett annat företag erbjuder kunder att åka elektrisk mopedtaxi i stället för vanlig biltaxi.

Lucas Haskell. Foto: Privat.

– Det är initiativ som kommit till för att vi människor ska ändra vårt konsumtionsbeteende och anamma nya, mer miljövänliga, sätt att ta oss fram.

Gemensamt för sociala innovationer som främjar miljömässig hållbarhet är att de erbjuder tjänster snarare än produkter för att ändra människors beteende.

– Det är de dagliga beteendena, det vi har en rutin kring, som dessa företag vill ändra på. Hur kan vi se till att folk handlar mer begagnat? Hur kan vi minska bilåkandet i staden?

Pengar ingen drivkraft

Drivkraften hos företagen som jobbar med den här typen av initiativ är att de vill lösa ett problem – inte att tjäna pengar. Idag är det många fler som kör runt med lådcyklar i den västerbottniska staden än för fem år sedan. Många har köpt egna lådcyklar eller hyr av andra aktörer, berättar Lucas Haskell.

– Det ursprungliga initiativet har gett ringar på vattnet. Och det gläder företaget i min studie, eftersom det viktiga för dem är att ha bidragit till att människor har gått från ett miljömässigt ohållbart beteende, till ett annat mer hållbart. Att bli rika har aldrig varit ett motiv.

Inom fältet social innovation är det mest fokus på social och ekonomisk hållbarhet. Det miljömässiga perspektivet får mindre uppmärksamhet. Varför är din forskning viktig?

– Jag anser att vi behöver prioritera miljömässig hållbarhet, eftersom det är miljö- och klimatutmaningar som ofta leder till sociala och ekonomiska problem. Vi ser redan många exempel på flyktingströmmar orsakade av klimatförändringars inverkan på jordbruk exempelvis – och värre räknar experter med att det blir.

– Därför behöver vi ta tag i grundproblemet genom att ändra vår livsstil och vanor. Sociala innovationer med fokus på miljömässig hållbarhet är därför viktigt att studera. Dessutom är det viktigt att organisationer som stöttar sociala initiativ får ekonomiskt stöd för att kunna fortsätta stötta den här typen av företagsamhet, säger Lucas Haskell.

TRE RÅD TILL DIG SOM VILL STARTA ETT SOCIALT INITIATIV MED INRIKTNING MOT MILJÖ

  • Notera ett beteendemönster hos individer som är miljömässigt ohållbart, och hitta sedan en mer hållbar lösning på det.
  • Förenkla! Tänk till exempel inte att du ska hitta en lösning på hur man kan stoppa de stora utsläppen som finns i världen. Gör det enklare genom att fokusera på beteendet som skapar utsläppen. Och sedan, vad finns för tänkbara beteendealternativ?
  • Bygg din affärsidé på drivkraften att bidra till en hållbar värld – inte på att bli rik.

Kontakta lucas.haskell@umu.se

Mer om avhandlingen
Lucas Haskell disputerar 18 oktober 2024 vid Umeå universitet med avhandlingen Social innovation and environmental sustainability – Towards strongly sustainable social innovation. I doktorsavhandlingen ingår tre andra studier utöver den som omnämns i artikeln. Lucas Haskells doktorandutbildning är delvis finansierad av Coompanion Västerbotten.

34

DELA