HALLÅ DÄR! Jerker Moodysson – Karlstads universitets nya rektor som satsar på spets

Maria
 Gustafsson
DELA
Jerker Moodysson är ny rektor på Karlstads universitet.
Jerker Moodysson tillträdde tjänsten som rektor vid Karlstads universitet 1 augusti 2023. Foto: Tommy Andersson.

Efter en rivstart på nya jobbet med högerextrema aktivister som infiltrerat universitetskurser, har innovationsprofessorn – och numera rektorn vid Karlstads universitet – Jerker Moodysson, siktet inställt på att vässa lärosätets spetsområden.

Grattis till nya tjänsten! Med tanke på den omtumlande starten är det kanske en dum fråga, men har du hunnit bli varm i kläderna efter tre månader som rektor?

– Tackar! Ja, det har varit intensivt verkligen. Det är många att lära känna och mycket att sätta sig in i. Och för att lyckas så lånar jag olika kontor ute vid institutionerna. Det är ett bra sätt att komma in i verksamheten på.

Du var tidigare vd för Jönköping International Business School, JIBS. Vad skulle du säga är den största skillnaden mellan att leda JIBS och att leda ett helt universitet?

– Den största skillnaden är att på JIBS hade jag koll (skratt). Där kunde jag förhålla mig till allt på grund av min bakgrund inom entreprenörskap och innovation. Här på Karlstads universitet är det mycket bredare, vi utbildar allt från ekonomer till jurister, till sjuksköterskor, socionomer, datavetare med flera – områden som jag inte alls kan. Vi är ett välskött bredduniversitet, och det är en styrka, men det är svårt att ringa in dess identitet. Och det vill jag jobba med.

Hur då?

– Bredden ska behållas, men vi behöver också lyfta universitetets riktigt starka områden och utveckla de ännu mer. Det gäller till exempel tjänsteforskning, datavetenskap och didaktik. Jag vill vässa spetsen helt enkelt och låta den vara motorn för universitetet framåt. Vi får inte drunkna i en konsensuskultur där allt ska värderas lika, vi ska prioritera de områden där förutsättningarna är goda.

– Vi ska också jobba ännu mer med internationalisering. Internationella studenter är en ovanlig syn på Karlstads universitet, även om vi såklart rekryterar internationella forskare till våra spetsområden. Men vi kan inte bedriva utbildning där studenter meriterar sig och sedan lämnar Karlstad för att det inte finns någon plattform för dem här. För att klara av samhälleliga utmaningar på sikt, behöver region Värmland fler välutbildade individer och jag tror att internationella studenter är en nyckel till det.

På vilket sätt kommer lärosätet att märka av att du är innovationsprofessor i botten, kommer det att bli ett ännu mer innovativt universitet med dig i förarsätet?

– Vi är redan en av de mest aktiva aktörerna i regionala samverkansprojekt som jobbar med innovation och innovationssystem. Sådana aktiviteter deltar jag ofta i, och har då nytta av min bakgrund. Universitetet är en viktig samhällsaktör som, enligt mig, ska jobba nära politik och näringsliv. Det är en av anledningarna till att jag väljer att jobba i mindre städer som Jönköping eller Karlstad. Där är universiteten en naturlig partner i samhället, och jag prioriterar och engagerar mig gärna i sådana satsningar.

Kontakta jerker.moodysson@kau.se

197

DELA