Mer kapital med rätt system

Anna-Karin
Florén
DELA
Gustav Martinsson har lagt fram avhandlingen Does Finance Matter for Corporate Innovation vid KTH. Numera är han verksam vid Institute for Financial Research (SIFR) i Stockholm.

Följande text publicerades även i Entré nr 4, 2010:

Skillnader i viljan att investera i FoU-intensiva småföretag är överraskande stor mellan utvecklade samväldesländer och andra västländer. En orsak till det är olikheter i rättssystem och investerarskydd.

Sedan slutet av 1980-talet har liberaliseringen av finansmarknaden fört med sig betydande investeringsökningar i hela västvärlden. Det är en utveckling som har gynnat både tillväxt och produktivitet. Men Gustav Martinssons avhandling visar på en överraskande stor och bestående skillnad i viljan att investera i FoU-intensiva småföretag mellan länder som praktiserar ”common law” och ”civil law”.

Rättssystemet common law praktiseras i de flesta samväldesländer, det vill säga exempelvis Storbritannien, Kanada och Australien, samt i USA. Common law bygger på prejudikat, medan bland andra Sverige, Tyskland och Frankrike har civil law, som bygger på en nedtecknad lagstiftning.

– Det finns litteratur som tyder på att man i länder med common law har en mer utvecklad aktiemarknad, på grund av att det där finns ett bättre juridiskt skydd för investerare och större möjlighet att utkräva ansvar. Där kan domarna agera mer självständigt och det går snabbare att nå till dom, säger Gustav Martinsson.

– Jag var intresserad av att titta närmare på hur finansmarknaden påverkar realekonomin, och började med att jämföra skillnader i viljan att investera i småföretag mellan Storbritannien och Kontinentaleuropa. Utgångspunkten var studier som gjorts av FoU-boomen i USA under andra hälften av 1990-talet.

Undersökningen omfattar 7 000 företag i västvärlden och sträcker sig över arton år, 1990-2007. Martinsson har också brutit ut kortare perioder för att se om konjunktursvängningar eller andra ekonomiska fluktuationer skulle ge ett annat utslag, men har även då kommit fram till samma resultat. Han menar därför att det finns en strukturell skillnad mellan de två systemen.

Avhandlingen består av fyra artiklar som tillsammans visar hur en utvecklad aktiemarknad gör det möjligt för företag med begränsat eget kapital att få tag på externt kapital, och hur FoU-arbete i småföretag begränsas av brist på externt kapital.

– Den här typen av korrelation mellan extern finansiering och FoU finns bara i småföretag som är verksamma i länder med en väl utvecklad aktiemarknad. Därför var det aldrig intressant att jämföra Europa med utvecklingen i till exempel Kina.

Gustav Martinsson anser att finansmarknadens inverkan på företagens utvecklingsmöjligheter borde vara mer uppmärksammad.

– En väl fungerande finansmarknad gynnar produktivitet och skapar tillväxt genom att göra det möjligt för företag att öka sina investeringar i forskning och utveckling.

Martinsson tror att det är svårt för länder som praktiserar civil law att ta igen gapet till common law-länderna.

– Vi har det rättssystem vi har. Utan en radikal förändring kommer Sverige ha svårt att hämta upp den här skillnaden. Men vi ligger förhållandevis bra till i civil law-gruppen, säger han.

– Vi har gjort så mycket vi kan genom att fokusera på transparens. I det avseendet är Sverige bland de bästa länderna i världen, tack vare vår redovisningstradition. Där har till exempel Frankrike mycket att arbeta med för att komma ikapp.

Men det finns flera åtgärder vi skulle kunna ta till för att öka småföretagens tillgång till kapital, menar Gustav Martinsson i sin avhandling. Bland annat att småföretag får listas på aktiemarknaden i ett tidigare skede än i dag, kanske till och med innan de blir lönsamma. Även sänkta bolagsskatter, som skulle ge bättre likviditet, kan vara ett alternativ, enligt Martinsson.

Kontakta gustav.martinsson@abe.kth.se———–

3299

DELA