Lågteknologi skapar liv i norra Sverige
- Publicerad: 23 maj 2023,
- 12:00 f m
- Uppdaterad: 23 maj 2023,
- 10:42 f m
Norrlandsnavet har stöttat mikroföretag i norra Sverige med digitalisering. Nästa steg är att studera hur människor kan samverka med hjälp av lågteknologiska innovationer – och på så vis skapa en mer levande landsbygd.
På Luleå tekniska universitet drivs det Kampradfinansierade näringslivscentrat Norrlandsnavet. Forskningen som pågår där ska stärka norrländska företag och bidra till en levande landsbygd. Man har till exempel nyligen avslutat ett projekt där forskare har hjälpt mikroföretagare med enkla digitala innovationer för att stärka sin affär (läs artikel om projektet). Forskarna har bland annat testat digitala lås och kassasystem, vilket har varit mycket framgångsrikt och bidragit till både jobb och sociala mötesplatser för människor i byarna. Men det skapar också ringar på vattnet genom att människor börjar använda fler digitala tjänster.
– Använder man flera digitala tjänster i en och samma by, ser folk att det finns likheter. BankID till exempel är det många i byn Moskosel som tidigare inte använt men sedan de skaffat tjänsten för att kunna handla i lanthandeln har det öppnat upp världen till många andra saker, säger Johanna Lindberg, doktorand vid Luleå tekniska universitet.
Stor effekt med små medel
I byn Porjus, i Jokkmokks kommun, bor det 350 personer. Med stöd av Norrlandsnavet startade en ensamstående mamma en hybridbutik, Porjus Lanthandel, med digitalt lås. Förutom att invånarna nu slipper åka 4,5 mil för att köpa en liter mjölk, har det möjliggjort för kvinnan att jobba i butiken de timmarna på dagen då barnen går i skolan, och låta butiken fungera som en självbetjäningsbutik resterande timmar på dygnet. Under de obemannade timmarna kan vem som helst, från vilket land som helst, öppna dörren med hjälp av olika länders BankID, genom kontokort eller biometrisk ansiktsigenkänning ihop med legitimation.
– Det är inga revolutionerande insatser som vi har stöttat företagen med, men det har skapat stor effekt på flera plan i de byar som ingått i projektet, säger Johanna Lindberg.
Utgå från behov
Anna Ståhlbröst, professor vid Luleå tekniska universitet, menar att för att stärka företagandet på landsbygden är det viktigt att utgå från de behov som finns och bygga vidare på det. Och att inte göra det för komplicerat.
– Det ska inte vara några avancerade digitala innovationer, utan innovationer som är etablerade och beprövade men innovativa i kontexten där de ska implementeras, säger hon.
Samverkan som folkbildning
En kompis till kvinnan som driver Porjus Lanthandel ville öppna en obemannad friluftslivsbutik. Och eftersom kompisen kan friluftsliv men inte har digital kunskap – och tvärtom – blev det en bra matchning för vännerna att slå sina påsar ihop. Så sedan en tid tillbaka ligger det en friluftslivsbutik i anslutning till lanthandeln där friluftslivsvarorna också betalas.
– I stället för att utbilda folk i digitala tjänster så har vi folkbildning i att praktiskt testa sig fram med digitala innovationer, säger Johanna Lindberg.
Nytt projekt ska stärka samverkan
Forskarna inom Norrlandsnavet har sett ett behov bland de involverade byinvånarna att samverka mer kring digitala – främst lågteknologiska – innovationer för att stärka sitt företagande. Därför har ett följeprojekt med samverkan i fokus nu sjösatts för att bland annat undersöka vilka som kan eller bör samverka med hjälp av digitala innovationer.
– Landsbygder har enorma kapaciteter, men ibland måste de få stöd i det lilla för att komma vidare. Det kan vara en mindre investering, teknisk support eller att få information om hur andra har gått till väga, säger Anna Ståhlbröst.