”Goda forskare tänker kreativt”

Maria
Marathon Sjöberg
DELA
Björn T Asheim har bland annat forskat om industriella disktrikt, lärande regioner och regionala innovationssystem. Foto: Matti Salmi

Följande text publicerades även under vinjetten ”Porträttet” i Entré nr 1, 2010:

Entreprenöriell akademiker med talang för kokkonst:

Han är en framstående forskare inom regionala innovationssystem och berömd för sina såser. Björn T Asheim, professor i ekonomisk geografi vid Lunds universitet och initiativtagare till forskningscentrumet Circle, drivs framåt av sin kreativitet. Både på den internationella forskningsscenen och hemma i köket.

– För att vara en god forskare, måste man kunna tänka kreativt – precis som en entreprenör som ser möjligheter. Det är samma sak med mat. Att vara kreativ och kunna se framför sig vilka otippade saker som kan passa ihop, säger Björn T Asheim.

Björn T Asheim var precis färdig civilekonom när han blev anställd som forskarassistent i arbetet med studien ”Levekårsundersökelsen”. Han fick ansvar för regionala studier om olikheter i levnadsvillkor. Han blev så doktorand vid Norges Handelshögskola och fortsatte sedan sina doktorandstudier i Lund där han disputerade 1979.

– Jag använde materialet som jag hade jobbat med i undersökningen. Min avhandling hette Regionale ulikheter i levekår och diskuterade konsekvenser och politik – vad man kan göra för att utjämna dessa olikheter.

Sedan följde en framgångsrik forskarkarriär inom ekonomisk geografi och regionala innovationssystem. Efter många år, först som biträdande professor och senare som professor på Geografiska institutionen vid Oslo universitet, återvände Asheim till Lunds universitet 2001 som professor i ekonomisk geografi. Året därpå kom Vinnovas utlysning kring forskning om innovationssystem (se även artiklar på sidorna 12-15).

– Vi var en grupp här i Lund från olika fakulteter som hade regelbundna seminarier om innovationer och ekonomisk tillväxt och jag frågade dem om vi inte skulle satsa på att ansöka.

Vinnova tillstyrkte ansökan och Circle fick sin officiella start i juli 2004 med Björn T Asheim och fyra andra forskare som grundare.

– Nu är vi runt 35 forskare på Circle, varav hälften är internationella forskare från hela Europa. Det har varit en fantastisk utveckling och verkligen spännande att vara med om.

Björn T Asheim är en flitigt anlitad talare internationellt, med engagemang i många stora internationella forskningsprojekt. Det blir inte så mycket fritid, men den tid han har, tillbringar han gärna på restaurang eller i det egna köket.

– Jag tycker om att laga mat och jag tycker om vin. Det som är väldigt fint i Skåne, är att det finns mycket vilt att få tag på. Jag brukar gå förbi en lokal slaktare som har avtal med jägare på Österlen. Om jag lagar exempelvis hjortsadel, så tar jag ut filéerna och kokar riktig buljong. En god sås ska alltid ha en riktig fond som utgångspunkt. Det är hemligheten. Så det är jag väldigt berömd för – mina såser. Jag brukar säga till mina barn att de alltid kan säga att de kommer från en familj med hemlagad buljong, säger han och skrattar.

I samband med Björn T Asheims 60-årsdag förra året, gjorde tidskriften European Planning Studies ett specialnummer för att uppmärksamma honom och hans forskning.

– Det blev jag väldigt glad över! Det var två av mina före detta studenter i Norge, Arne Isaksen och Tone Haraldsen, som tog initiativet.

I den introducerande artikeln belyste de hans forskning om industriella distrikt, lärande regioner och regionala innovationssystem. Kollegor och tidigare studenter medverkade med artiklar kring det tema som Asheim under senare år behandlat i sin forskning: vilken roll regionala resurser och globala kunskapsnätverk spelar för att skapa regionala konkurrensfördelar.

Själv har han en klar bild av vad som krävs av beslutsfattarna i framtiden.

– Ska samhället bli mer innovativt behövs en bredare, mer nyanserad politik. Det har varit mycket satsning på FoU, men man måste bredda perspektivet och även stötta företag som håller på med innovationer som inte baseras på FoU.

– En annan sak som är viktig, är att dra till sig och behålla talanger från bägge ändar av kompetensskalan. Det är Sverige bra på, för Sverige är fortfarande det mest öppna och liberala samhället i Europa. Talanger trivs i miljöer som är öppna, toleranta och mångfacetterade. Ska man klara sig i en global värld krävs öppenhet, mångsidighet och tolerans, säger Björn T Asheim.

Kontakta bjorn.asheim@circle.lu.se

Mer om Björn

Namn: Björn T Asheim
Ålder: 61 år
Bakgrund: Master och doktorsutbildning vid Norges Handelshögskola och Lunds universitet, disputerade i Lund 1979. Har varit verksam vid Oslo universitet som professor i humangeografi. Professor i ekonomisk geografi vid Lunds universitet sedan 2001. Är sedan 2007 även professor II vid Centrum för Innovation och Arbetslivsforskning på Universitetet i Agder, Norge. Initiativtagare och en av fem grundare av Circle, vid Lunds universitet.
Aktuell: Med forskningsprojektet Next generation regional innovation policy – en nordisk komparativ studie, finansierad av Riksbankens jubileumsfond, som ska undersöka förutsättningarna att genomföra en kunskapsbaserad innovationspolicy.———–

3611

DELA