Företagande kräver energidepåer

Paul
Steen
DELA

Följande text publicerades även i Entré nr 4, 2008:

Långt ifrån alla briljanta affärsidéer skissade på en restaurangservett når fram till att generera ens den första kronan inkomst. Anders Landberg, Handelshögskolan i Stockholm, intresserar sig för detta tidsspann. Han använder begreppen ”upplevt motstånd” och ”energiresurser” för att förklara tidiga entreprenöriella aktiviteter.

För den som studerar entreprenörskap är det oftast av värde att företagaren förblir företagare under en viss period. Men för Anders Landberg, som ville studera hur företagare i vardande upplevde och hanterade motstånd, spelade det ingen roll.

– Jag var ju lika glad över dem som lade ner, som över dem som lyckades, konstaterar han.

Landberg har lagt fram avhandlingen New Venture Creation: Resistance, Coping, and Energy. Han har följt fyra förhoppningsfulla företagare under ett i forskningssammanhang extremt tidigt stadium. Alla var verksamma i olika förinkubatorer i Stockholm, de var nybörjare på att starta företag och saknade ekonomiskt kapital för att genomföra sin idé.

Möter olika motstånd

Studien visar att motstånd upplevs olika. En entreprenörs oöverstigliga hinder kan vara en knappt märkbar linje att passera för en annan.

– Om företagaren är helt säker på att överkomma ett hinder, ser han eller hon det inte ens som ett hinder, förklarar Anders Landberg.

Det sociala kapitalet är något som alla har eller kan skaffa. Det är naturligtvis oumbärligt för att genom kontakter få tillgång till de resurser man saknar. Men allt motstånd är inte av det ekonomiska slaget. Familjens inställning, människor i omgivningen som konkurrerar om resurser, skeptiska vänner eller oengagerade affärspartners kan alla erbjuda hinder för företagets första utveckling.

Två saker är avgörande, enligt Landberg: hur viktigt motståndet är för min affärsidés överlevnad, och hur jag som företagare upplever min egen förmåga att komma över motståndet.

Ju mer kritiskt hindret är för idéns fortsatta existens, och ju lägre företagaren värderar sin egen förmåga att hantera det, desto större risk att han eller hon lägger ner företagsstarten. Eller stoppar huvudet i sanden tills det är för sent att göra något åt problemet.

– När allt är glatt och prima tänker vi inte på hindren så mycket. Men när man möter och försöker hantera ett motstånd tar det energi och är stressande. Ju mer sänkt och stressad jag blir, desto mer energi tar det att hantera motståndet. Man blir ännu mer sänkt, och hamnar i en negativ loop, säger Anders Landberg.

Strategi för energi

Av de fyra presumtiva företagarna upplevde två att olika delar av livet konkurrerade om energin. När hinder gjorde processen att starta företag allt mer segdragen, valde de till slut bort företagandet till förmån för andra mål – ett bättre familjeliv och en stabil inkomst.

Den tredje personen lade ner försöken att själv producera sin produkt, men fortsatte att försöka få den licenstillverkad av andra.

Den fjärde entreprenören gick faktiskt hela vägen till att realisera sin idé och tjäna pengar på den. Hon var den enda i studien som hade en medveten strategi för att fylla på sina energiresurser i krislägen. Redan på ett tidigt stadium hade hon avtalat med tre vänner att hon när som helst skulle kunna ringa dem, och att de då måste övertyga henne om hur bra hon var.

I ett kritiskt skede blev hon nekad lån för att öppna en butik. Med hjälp av sin energistrategi lyckades hon fortsätta kämpa, och omdefinierade sin idé till en framgångsrik handel på internet.

Så hur kan man som enskild nybörjarföretagare öka chanserna att lyckas? Anders Landberg nämner tre punkter.

– Att anlägga ett helikopterperspektiv, att inte bränna ut sig, och att ha en dialog med familj och andra omkring sig. Det tror jag är en bra strategi för att lyckas.

För mer info: anders.landberg@hhs.se
———–

1625

DELA