Ministern om kommande forsknings- och innovationsproposition 2024: ”En kraftfull nivåhöjning”

Maria
Gustafsson
DELA
Utbildningsminister Johan Pehrson (L). Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet.

I slutet av 2024 presenteras den forsknings- och innovationsproposition som ska ligga till grund för regeringens politik inom forskning, innovation och högre utbildning kommande fyra år. Vad kan vi förvänta oss? Esbri frågar ansvarig minister Johan Pehrson (L) som leder utbildningsdepartementets arbete med propositionen.

Vilka är de främsta stora satsningar som föreslås i forskningspropositionen?

– Regeringen har presenterat en historiskt stor forskningsproposition, det är inte minst en kraftfull nivåhöjning jämfört med den senaste forsknings- och innovationspropositionen.

– Den närmare inriktningen på dessa satsningar kommer att presenteras i den forsknings- och innovationsproposition som kommer senare i höst. Fokus för denna proposition är på den bästa forskningen, spjutspetsforskning, samt forskning och innovation inom banbrytande teknik. 

Fofin-utredningen föreslog en ny myndighetsstruktur för finansiering av forskning och innovation. Kommer förslaget att få genomslag i den kommande forskningspropositionen?

– Utredningens förslag har remitterats och regeringen bereder förslagen.

Vad hoppas ni åstadkomma med forskningspropositionen?

– Forskning och innovation av högsta kvalitet är en avgörande förutsättning för att Sverige ska fortsätta att vara en ledande välfärds- och kunskapsnation. Det är en framtidssatsning för att stärka Sveriges position i en tilltagande global konkurrens. Därför kommer den bästa forskningen ska stå i fokus, där forskningsinfrastruktur, excellent forskning och banbrytande teknik prioriteras.

Vilken betydelse har proppen för innovations- och entreprenörskapsklimatet i Sverige?

– Ingenjörslandet Sverige måste ligga i framkant. Andra länder satsar alltmer på forskning och kommande forskningssatsningar är därför nödvändiga investeringar för att Sverige fortsatt ska vara ett attraktivt land för ny kunskap och internationell kompetens. En stark forskningssektor är det som attraherar internationell kompetens och är avgörande för att de allra bästa ska välja Sverige.

Läs röster om den kommande forsknings- och innovationspropositionen:

Birgitta Bergvall-Kåreborn, professor i informatik och rektor vid Luleå tekniska universitet

Eugenia Perez Vico, docent i innovationsvetenskap och expert på forskningspolitik, Högskolan i Halmstad

Mats Benner, professor i forskningspolitik vid Lunds universitet

61

DELA