CESIS besvarar frågor om tillväxt

Åse
Karlén
DELA

Följande text publicerades även i Entré nr 1, 2008:

Sedan starten 2004 har CESIS satsat stort på att samla in data om svenska företag. Nu är uppbyggnadsfasen slutförd, och det är dags att skörda databasens frukter.
– Vi kommer att leverera en mängd intressanta forskningsresultat om hur exempelvis FoU, internationell handel och produktivitet hänger ihop med tillväxt, säger Martin Andersson och Hans Lööf.

CESIS aktiva kärna består av ungefär 15 forskare på KTH, Internationella Handelshögskolan i Jönköping och SISTER. Till forskningscentrumet är ytterligare ett tiotal forskare knutna. Martin Andersson är, sedan ett år tillbaka, forskningskoordinator på CESIS. Han menar att centrumet nu går in i en spännande fas.

– Under de fyra år som CESIS har varit i gång, har vi hela tiden samlat in bra data. Nu har vi tidsserier för alla svenska företag som var verksamma 1997-2004.

– Databasen är designad för att analysera ekonomisk dynamik och resultatet av innovationsansträngningar, säger Andersson.

Svårt räkna hem FoU

I databasen finns bland annat uppgifter om företagens ekonomiska situation, antal anställda, utbildningsnivå, FoU-satsningar, geografiska lokalisering och produktivitet. CESIS-forskarna vet vilka marknader företagen importerar från och exporterar till, hur mycket de köper och säljer, samt hur kvalificerade dessa produkter är.

– Just nu arbetar vi med flera intressanta analyser. I ett projekt tittar vi på sambandet mellan FoU och vinster.

Företag som satsar mycket på FoU brukar producera mer värde per arbetad timme. Däremot tenderar vinsten att ätas upp av högre löner och lokalkostnader, eftersom företagen många gånger är lokaliserade till storstäder.

– Att FoU-intensiva företag inte är lönsammare än andra ter sig förstås paradoxalt. Vad är det då för vits att satsa på FoU? Svaret är att forskning och utveckling spiller ut i samhället. Samhällsekonomiskt har FoU mycket stor betydelse, även om det inte alltid syns på företagets vinst, säger Hans Lööf, som är projektledare på CESIS.

I ett annat projekt analyseras produktivitetseffekter och internationell handel. G7-länderna står för 80-90 procent av världens FoU. Går det bättre för företag som har stor handel med dessa länder, eller spelar det ingen roll? Detta är en annan fråga som upptar CESIS-forskares tid.

– Forskningen som pågår kommer också att visa hur man med policymedel kan stärka vissa miljöer.

– Vi ser tydligt hur samspelet mellan stora och små företag fungerar. De stora kan vara lokaliserade i princip var som helst, medan de små har behov av att vara i täta miljöer. Små företag drar större nytta av stora företag, än tvärtom, fortsätter Lööf.

CESIS i topp

Under det senaste året har centrumet ökat sin representation i internationella forskarnätverk, och forskningen har fått stort genomslag. I den senaste RePEc-rankningen av världens forskningsmiljöer inom innovationsområdet tillhör CESIS de främsta fem procenten.

Detta är ett bra kvitto på att centrumet är på rätt väg, menar Andersson och Lööf. Rankningen visar att centrumets forskare publicerar sig i bra tidskrifter, och att artiklarna blir lästa.

– CESIS är ju ett så kallat Centre of Excellence. Det lät så ambitiöst i början, men nu lever vi upp till namnet.

– För tillfället önskar vi bara att dygnet hade fler timmar, och att vi kunde finansiera fler doktorander. Vi hinner inte med all rolig forskning som vi skulle vilja göra, konstaterar Hans Lööf.

För mer info: www.cesis.se
———–

1181

DELA