Sprider forskning om innovation, entreprenörskap och småföretagande.

Sprider forskning om innovation, entreprenörskap och småföretagande

Lönsamhet viktigare än tillväxt

Följande text publicerades även i Entré nr 1, 2012: Vad händer när vi tillåter att modeord färgar vår verklighetsuppfattning? Vurmen för tillväxtbegreppet har förändrat synen på vad som gör företag framgångsrika. Men finns det egentligen några belägg för att hög tillväxt garanterar långsiktig framgång? Nej tvärtom, visar Niklas Kiviluotos forskning. -Det finns ett antagande om […]

Samarbete är botemedlet

Följande text ingick även i temat ”Läkemedel” som publicerades i Entré nr 1, 2012: Svensk läkemedelsindustri i gungning Läkemedelsbranschen är i förändring. Ett tydligt exempel är nedläggningen av Astra Zenecas forskningsavdelning i Södertälje nyligen. De globala jättarna, ”big pharma”, har fått ökad konkurrens från mindre, snabbfotade företag som arbetar i öppnare innovationsprocesser. Behöver vi oroa […]

Fler röster om förändringarna inom läkemedelsbranschen

Följande text ingick även i temat ”Läkemedel” som publicerades i Entré nr 1, 2012: Nu krävs det samlade insatser från många håll, inte minst regeringen, som hittills tycks ha ansett att industrin får klara sig själv. Nu behövs nya riktlinjer för exempelvis AP-fonderna så att de kan investera långsiktigt. Den offentliga upphandlingen måste också stöpas […]

3 öppna plattformar

Följande text ingick även i temat ”Läkemedel” som publicerades i Entré nr 1, 2012: Innovative Medicines Initiative (IMI) Europeiskt samarbetsprojekt där stora läkemedelsbolag samverkar med små bioteknikföretag och akademi kring framtagandet av nya läkemedel. Målet är att främja medicinsk innovation. www.imi.europa.eu Innocentive Webbplats där företag lägger upp problem som vem som helst får lösa. Antingen […]

Gourmetkrögare väljer förebilder med omsorg

Följande text publicerades även i Entré nr 1, 2012: Gordon Ramsay, Ferran Adria och Marcus Samuelsson. Alla världsberömda gourmetkrögare. Då är de väl också förebilder för många andra kockar? Nja, inte nödvändigtvis. Magdalena Markowska har studerat hur entreprenörer utvecklar sin kompetens, med fokus på just gourmetkockar. Visst är förebilder viktiga för lärandet, men de återfinns […]

Entreprenöriell orientering fördelas ojämnt

Följande text publicerades även i Entré nr 4, 2011: För att räknas som entreprenöriellt i ordets rätta bemärkelse ska ett företag ha innovationsförmåga, vara risktagande och agera proaktivt. Forskningen brukar säga att ett företag som uppfyller de här kriterierna har entreprenöriell orientering. Begreppet är väletablerat och ett av de viktigaste inom entreprenörskapsfältet. Det menar i […]

Kommissionen främjar innovationen

Följande text publicerades även i Entré nr 4, 2011: Fördraget om Europeiska unionens funktionssätt är ett av grundfördragen som ”utgör EU:s rättsliga grund och reglerar unionens principer, befogenheter och funktioner”. Artikel 101 i detta fördrag förbjuder karteller och annat som hindrar den fria konkurrensen. I avhandlingen Promoting Innovation? A Legal and Economic Analysis of the […]

Svårt rekrytera svenskar till nystartade företag

Följande text publicerades även i Entré nr 4, 2011: Att få fler att starta företag står högt på den politiska agendan i de flesta länder. Men i rekryteringen till nystartade företag finns stora skillnader i visioner och tillvägagångssätt. I Sverige lockas relativt få av de här jobben. En anledning är att våra universitet inte är […]

Skilda roller för riskkapitalet

Följande text publicerades även i Entré nr 4, 2011: -Venture capital-bolag som är involverade i entreprenörsdrivna företag kan sägas ha tre roller. Först och främst är de investerare. För det andra kan de agera som coacher, som exempelvis hjälper till att sätta samman ett bra team. Och för det tredje kan de agera som partners. […]

Våga vara kannibal

Följande text publicerades även i Entré nr 4, 2011: Att vara innovativ har sitt pris. Företag som vill satsa på något nytt, måste också vara beredda att offra något gammalt. Vladimir Vanyushyn kallar det för att kannibalisera på sina tidigare investeringar. -Vladimir Vanyushyn är uppväxt i Kiev, Ukraina. Han kom till Sverige och Umeå efter […]

Sök

Arkiv