Klusterkulten ifrågasatt

Åse
Karlén
DELA
Foto: Aksel Bjerva.

Följande text publicerades även i Entré nr 2, 2012:

Klusterteorier har fått stort genomslag och trycket på regioner har ökat. Regionala aktörer förväntas samordna företag, forskning och offentlig sektor för att skapa konkurrenskraft. Statsvetaren Line Säll analyserar teori, politik, kunskap och makt i denna nya diskurs.

Line Säll har lagt fram licentiatuppsatsen Kluster som teori och politik. Om den regionala tillväxtpolitikens diskursiva praktiker vid Karlstads universitet. Hon beskriver ett fokusskifte i den svenska regionalpolitiken, från välfärd till tillväxt. Välfärdsdoktrinen handlade om att se till att alla människor hade råd att konsumera. Den nya tillväxtdoktrinen går ut på att det offentliga ska organisera samspel – mellan företag, forskning och offentlig sektor – som ökar regioners konkurrenskraft.

Vad innebär då detta? I strävan efter att bygga kluster och skapa tillväxt kommer diskussioner om maktstrukturer och demokrati i skymundan, visar Säll. Idén om samverkan och konsensus handlar till stor del om regional storytelling. Och i berättelsen om den framgångsrika regionen passar inte alla röster in. Det kan också vara svårt att komma till tals när det regionala tillväxtarbetet utgår från ett fåtal klusterorganisationer.

Line Säll diskuterar även klusterforskningens genomslag. Hon menar att politiken artikuleras som en implementering av teori, på såväl regional som nationell nivå, och den legitimeras av forskare och experter inom till exempel OECD och EU. Därmed minskar möjligheterna att ifrågasätta tillväxtpolitiken på den offentlig-politiska arenan.

Kontakta line.sall@kau.se———–

2881

DELA