Bidrag leder till undanträngning av företagare

Åse
Karlén
DELA

Följande text publicerades även i tidningen ”Forskning om entreprenörskap & småföretag” (Entré) nr 1, 2000:

Medför starta eget-bidraget en undanträngning av egenföretagare? Det är titeln på och forskningsfrågan i en magisteruppsats av Daniel Bergwall och Svante Larsson, Linköpings universitet.

Arbetsmarknadspolitiska åtgärder är förknippade med stora kostnader. Ett exempel är starta eget-bidraget som utgår till personer som är arbetslösa, riskerar att bli arbetslösa eller som är bosatta i stödområden.

Enligt Daniel Bergwall och Svante Larsson utreds de aggregerade effekterna av arbetsmarknadspolitiska åtgärder alltför sällan, speciellt de eventuella negativa aspekterna. När de började studera ämnet fann de att en makroutvärdering av starta eget-bidraget överhuvudtaget aldrig gjorts. Mot denna bakgrund beslöt de sig därför för att undersöka just huruvida starta eget-bidraget tränger undan egenföretagare.

Undersökningsperioden är åren 1994-1998 och med undanträngning avses här att förd politik leder till att nettoeffekten på arbetsmarknaden blir negativ. Det kan exempelvis röra sig om att den subventionerade arbetskraften tränger undan den ”ordinarie”. Slutsatserna som dras är att starta eget-bidraget faktiskt leder till en undanträngning av egenföretagare. Däremot är det oklart hur stor effekten är.
———–

1673

DELA