10 mest lästa artiklarna 2025
- Publicerad: 3 jul 2025,
- 9:34 f m
- Uppdaterad: 3 jul 2025,
- 9:34 f m

Storsatsning på innovation i lantbruket, startup-fabriker och egenföretagares hälsa. Det är ämnena för några av årets – hittills – mest lästa artiklar.
LISTA | De är lärosätena med flest avhandlingar 2024
Under 2024 kom det ut 35 avhandlingar inom området innovation, entreprenörskap och småföretagande. Två av 2023 års topp tre mest ambitiösa lärosäten backade kraftigt under förra året – och ett ligger stabilt i täten.
God arbetsmiljö driver innovation
En god organisatorisk och social arbetsmiljö är en nyckelfaktor för att få anställda att bidra med innovativa idéer. Och ledningens agerande och prioriteringar spelar en avgörande roll.
NY PROFESSUR I KONST OCH INNOVATION: ”Vi behöver inte fler idéer”
Innovation handlar inte längre om att lösa problem, utan om att förstå vilka problem som är värda att lösa. I en värld som svämmar över av idéer lyfter professor Roberto Verganti konsten som ett kraftfullt verktyg för att skapa meningsfull innovation.
FORSKAREN: Hållbarhetsregler absolut nödvändiga – nu bråttom med företagsstöd till de mindre företagen
EU växlar upp klimatomställningen med en rad nya regler för företag. Falanger inom svenskt näringsliv rasar över ökad regelbörda, medan andra ser konkurrensfördelar med insatsen. Susanne Arvidsson, docent i företagsekonomi vid Lunds universitet, ger bakgrunden till reglerna – och höjer ett varningens finger.
NY FORSKNING: Guldgruva eller bromskloss? – så bör vi se på patent i den snabba teknikutvecklingen
Kan ett patent vara både en strategisk tillgång och en potentiell fallgrop? Ny forskning omdefinierar synen på patentvärde och dess roll i den snabba teknikutvecklingen.
KRISBEREDSKAP | Ny storsatsning på innovation i lantbruket – ska öka landets självförsörjning
För att Sverige ska bli mer självförsörjande och rustat för framtidens kriser krävs nya sätt att tänka kring matproduktion. Det menar Annie Drottberger, forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet, som leder en ny femårig satsning på ett kunskapscentrum för hållbar primärproduktion.
Venture builders: Startup-fabriker som skapar framtidens företag
Att starta eget förknippas ofta med stora risker och ensamt arbete. Men en snabbt växande modell kan vara på väg att ändra spelreglerna för hur startups byggs och växer.
Egenföretagare mår bättre än anställda – eller?
Det finns en seglivad föreställning om att egenföretagare mår bättre än anställda. Att de är friare, lyckligare och mer tillfreds med sina jobb. Men stämmer det?
Hallå där! Entreprenörskapsprofessor Anna Brattström lämnar Skåne för Skottland
Hon studerar de mellanmänskliga och etiska aspekterna av entreprenörskap och har byggt sin karriär på Handelshögskolan i Stockholm och Ekonomihögskolan i Lund. Nu flyttar lundabon och entreprenörskapsforskaren Anna Brattström till Skottland för en professur på det ansedda University of St Andrews.
FORSKNINGSSTÖD: Miljonregn över nydisputerade forskare
6 av 10 som jobbar i scaleup-bolag bränner ut sig – varför? Hur kan stora förändringar i omvärlden leda till nya affärsidéer? Det är exempel på områden som ska studeras av två relativt nydisputerade entreprenörskapsforskare som fått två miljoner kronor vardera i Wallanderstipendier.