HALLÅ DÄR! Karin Berglund – ny professor i hållbart företagande vid Örebro universitet – ”Vill inte bli frustrerad”

Maria
Gustafsson
DELA
Professor Karin Berglund vid Stockholms universitet står utomhus och tittar in i kameran.
Karin Berglund är professor i företagsekonomi med inriktning mot entreprenörskap. Foto: Maria Ekström Stoetzer.

Med cirka 10 år kvar i arbetslivet väljer hon att lämna Stockholms universitet. Karin Berglund längtar efter att jobba mer praktiknära tillsammans med lokalsamhället. Den 1 januari 2025 börjar hon sin professur i hållbart företagande vid Örebro universitet.

Grattis till nya tjänsten! Vad ska du fylla din forskning om hållbart företagande med?

– Tack! Ja, det är en bra fråga. Jag vill nog utforska vad hållbart företagande kan innebära, för det är ett komplext begrepp. Men ett begrepp som kan få stor betydelse för ”görandet” av hållbarhet i företagens konkreta praktik.  Stor del av min forskning har hittills handlat om vad vi kan ge entreprenörskap för innebörd och mening och jag ser här en möjlighet att undersöka om det hållbara kan bidra till en mer konstruktiv utveckling genom entreprenörskap.

– Idag tänker många att entreprenörskap är att starta företag. Men jag tänker att det också innebär att bryta ny mark och skapa nya mönster för hur vi ”gör” företagandet i ett samhälle som behöver ställas om.

Du menar att entreprenörskap är kopplat till utveckling och att se nya möjligheter?

– Ja, kanske inte utveckling i termer av att vi gör saker bättre. Snarare att entreprenörskap faktiskt ganska radikalt kan leda till en hållbar omställning på systemnivå.

Spontant låter det som att din professur på Örebro universitet kommer att vara mer praktiknära än på Stockholms universitet? På vilket sätt har regionala aktörer en viktig roll i omställningen?

– Det är de som gör det hållbara företagandet. Om vi inte förstår vad företagen och andra organisationer, både ideella och offentliga, brottas med i den här omställningen – hur ska vi då kunna knyta an till och stötta dem? Det är det här praktiknära som jag längtar efter att få jobba med.

– Och eftersom omställningen är så komplex, stäcker sig forskningen över flera discipliner. Det är spännande! ­­­Jag ser verkligen fram emot att få jobba tvärvetenskapligt i en konkret miljö.

Hållbart företagande handlar ju om att företagande och entreprenörskap ska vara socialt, ekonomiskt och miljömässigt hållbart. Vilka frågor kan bli aktuella i din praktiknära forskning i Örebro?

– Det är en sak att prata om social, ekonomisk och miljömässig hållbarhet. Ibland blir det bara ord… En annan sak är att se vad det är man kan göra. Vad är det man kan utmana sig själv i för att göra en sådan omställning? Och går det ens att prioritera upp något av de värdena, och hur görs det i så fall? Det tycker jag att vi behöver förstå bättre genom att studera olika praktiker och lära av dem för att förstå vad som verkligen kan bidra till den gröna omställningen.

– En sak som diskuteras flitigt nu är beredskapsfrågan. Hur klarar vi vår beredskap i kris om vi inte har en hållbar lokal produktion av mat? Eller en nationell och lättillgänglig produktion av läkemedel? Idag finns det en stor trend i att ta tillbaka produktion till lokalsamhället. Att tillsammans skapa en hållbar infrastruktur kring de samhällen där människor bor.

Du går från ett väldigt stort lärosäte till ett betydligt mindre. Vad lockade dig att söka till Örebro universitet?

– När jag såg att tjänsten låg ute ställde jag mig frågan vad jag vill göra mina sista 10 år i yrkeslivet. Som akademiker är det lätt att fastna vid sin läst och till slut bli lite frustrerad. Jag tror inte på det, utan kände starkt att jag vill göra något nytt som utmanar mig.

– Jag ser verkligen fram emot att få jobba på ett mindre lärosäte där jag kan göra mer verkstad tillsammans med nya kollegor och i samarbete med lokalsamhället.

Kontakta karin.berglund@sbs.su.se

24

DELA