Nyligen i Kina…

Magnus
Aronsson
DELA

Följande text publicerades även under vinjetten ”Ledaren” i Entré nr 1, 2016:

Jag var nyligen i Guangzhou, Kina, för att prata om entreprenörskap och innovation. Det var mitt första besök i landet och på många sätt omtumlande. Inte minst på grund av hur stort allt är. Guangzhou har 16 miljoner invånare, alltså en och en halv gånger Sverige – i en stad.

Det var en intensiv resa med sex presentationer och fyra paneldiskussioner på fyra dagar. Kina satsar stort på att skapa en innovationsekonomi, och det politiska trycket är hårt. De var bland annat intresserade av hur vi arbetar med inkubatorer. I Guangdongprovinsen, där Guangzhou är huvudstad, finns i dagsläget 1 600 inkubatorer. Fler ska det bli de närmaste åren och som vanligt i Kina går allt med en väldig fart. Vi kommer sannolikt få se många misslyckanden. Det finns helt enkelt inte tillräckligt många personer med erfarenhet av bolagsbyggande. Och det är inget man frammanar i ett nafs med politiska medel.

Som Clare Fairfield sa under Sweden-U.S. Entrepreneurial Forum: ”Det gäller att bygga företag och system som håller för många år framöver. It’s about the landing, not the launch”.

www.esbri.se/sweden-us-2016 går det att återuppleva forumet via webb-tv, blogginlägg, bilder och talarpresentationer. Läs även mer på sidorna 20–21.

Samma vecka som Sweden-U.S. Entrepreneurial Forum hade vi besök av Harvardforskaren Karim Lakhani. Under en Estradföreläsning berättade han om sin forskning kring öppen innovation. Han delade med sig av många spännande exempel på hur företag och organisationer kan skapa bättre (och billigare) idéer genom att släppa in folket i sina idéprocesser. Se hela föreläsningen på www.esbri.se/webb-tv

Nästa år fyller Esbri 20 år. Vi står i startgroparna för att dra igång idéprocessen kring firandet, och vill gärna ha en öppen sådan. Hur tycker du att vi ska fira? Hör gärna av dig!———–

1567

DELA