Öppen dialog främjar samverkan

Åse
Karlén
DELA
Joacim Rosenlund. Foto: Johan Strand.

Följande text publicerades även i Entré nr 4, 2015:

Utmaningar inom miljöområdet skär över alla sektorer, och påverkar oss alla. För att tackla dem krävs samarbeten mellan olika aktörer. Joacim Rosenlund studerar Triple Helix-modellen i praktiken.

När universitet, näringsliv och offentlig sektor samverkar blir resultatet innovation. Det är i alla fall tanken bakom Triple Helix-modellen.

Sociologen Joacim Rosenlund disputerar i miljövetenskap. Han har lagt fram licentiatuppsatsen An Interactive Research Approach to the Triple Helix Model in Environmental Science vid Linnéuniversitetet och han intresserar sig för vad som faktiskt händer i miljöprojekt där de olika sektorerna möts.

Rosenlund har bedrivit interaktiv forskning i två treåriga projekt som involverade olika typer av deltagare. Det ena var ett internationellt projekt där Triple Helix-aktörer samverkade kring hanteringen av avloppsvatten från den grekiska olivoljeindustrin. I det andra projektet försökte representanter från universitet och näringsliv tillsammans lösa vattenhanteringen i Kalmarregionens träindustri.

En viktig lärdom är att resultatet av samverkan är svår att förutspå. Till syvende och sist handlar det om människors förmåga att arbeta tillsammans.

Joacim Rosenlunds tips är att aktörerna betraktar själva samverkansprocessen som en utmaning i sig, vid sidan av de miljömässiga och tekniska utmaningarna.

Gemensamma mål och drivkrafter sporrar deltagarna, men de måste inse att de går in i samarbetet med skilda förutsättningar. Rosenlund betonar vikten av en öppen dialog mellan deltagarna – och att den får utvecklas över tid.

Kontakta joacim.rosenlund@lnu.se———–

2700

DELA