Osäkerhet kräver individuell innovation

Jonas
Gustafsson
DELA

Följande text publicerades även i Entré nr 3, 2014:

Företags humankapital, alltså personalen, anses ofta vara avgörande för innovationskraften. Ju osäkrare processen är, desto viktigare blir de enskilda individerna. Det visar Peter Altmann i sin licentiatuppsats.

Altmann har lagt fram Human Resources Management and Innovation. Exploring the Connection vid Högskolan i Halmstad. I den undersöker han kopplingarna mellan hur organisationer hanterar sina personalrelationer (Human Resource Management, HRM) och innovationskraften.

Uppsatsen består av tre artiklar, varav två bygger på fallstudier i det svenska medicinteknikbolaget Getinge Group. Peter Altmann har följt utvecklingen av tre tekniska innovationer. Han menar att kopplingen mellan HRM och innovation framförallt bestäms av hur stor osäkerheten i utvecklingsarbetet är. När osäkerheten är låg är det rutiner och etablerade processer som får styra. När osäkerheten ökar, förlitar sig företagen mer på enskilda individer för att nå framgång i innovationsprocessen.

Altmann har också undersökt hur arbetet med att ta fram en innovationsstrategi i en organisation påverkas av att medarbetarna har olika syn på HRM och innovation. Det kan exempelvis handla om att personalchefen ser innovation som resultatet av ett bra samarbete mellan talangfulla individer, i ett stödjande klimat. Vd:n i sin tur kanske snarare ser innovation som ett svar på kundernas efterfrågan.

Peter Altmann menar att sådana olika uppfattningar både kan hämma och främja strategiarbetet. Alltför stora skillnader kan få negativ effekt. Hans råd till chefer är därför att inte ta för givet att ett visst perspektiv är sanningen. Det gäller att vara öppen för olika synsätt.

Kontakta peter.altmann@hh.se———–

1536

DELA